“Financieringsstelsel universiteiten op de schop voor huisvestingsproblematiek”

Het financieringsstelsel van alle Nederlandse universiteiten moet op de schop om de kamerproblematiek in de stad op te lossen. Dat zegt de Democratische Academie Groningen.

De schatting is dat op dit moment enkele honderden voornamelijk internationale studenten zonder kamer zitten. “Met ons couchsurfplatform proberen we zoveel mogelijk studenten aan een plek te helpen”, vertelt Marit de Jong van DAG. “Maar het is een flinke opgave ook omdat we niet weten hoeveel studenten op dit moment nog onderweg zijn naar Groningen om volgende week aan een studie te beginnen.”

De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool hebben voor het komende studiejaar veel meer studenten aangetrokken dan er gehuisvest kunnen worden. In allerijl zijn er noodoplossingen gerealiseerd waaronder een tentenkamp en een slaapboot waar hoge huurprijzen voor betaald moeten worden. “Ik vind Groningen een hele mooie stad, maar op dit moment schaam ik mij om hier te wonen en om student te zijn aan de RuG.”

“Financiering universiteiten moet anders”
Het probleem zit hem volgens DAG in hoe de Nederlandse universiteiten gefinancierd worden. “Het is eigenlijk heel simpel. Hoe meer studenten je binnenhaalt hoe meer geld je krijgt. Dat stelsel moet veranderd worden. In Groningen kunnen we nu bijvoorbeeld zeggen dat we voor alle opleidingen een numerus fixis instellen maar dat kan hele grote gevolgen hebben als bijvoorbeeld de universiteiten van Amsterdam en Leiden wel besluiten door te groeien want dat betekent dat Groningen veel minder geld krijgt”. Hoe een nieuw financieringsstelsel er uit zou moeten gaan zien is een onderwerp voor de ontwerptafel. DAG heeft hierover contact met de minister en met verschillende Kamerleden, en is inmiddels verschillende keren aanwezig geweest bij vergaderingen over dit onderwerp.

“Housing Crisis Info Night”
Vanwege de huisvestingsproblematiek organiseert ROOD, de jongerenafdeling van de SP, dinsdagavond een Housing Crisis Info Night. Deze avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in café De Minnaar aan de Kleine Rozenstraat.