Categorieën: Nieuws

WarmteStad staarde zich blind bij project ‘Geothermie Groningen”

WarmteStad B.V. had eerder kunnen weten dat ze geen winningsvergunning zou krijgen voor proefboringen naar aardwarmte. Dat is de belangrijkste conclusie in het onderzoeksrapport van de gemeente Groningen naar het stopgezette project ‘Geothermie Noordwest.’

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) had zelf een hogere risico-inschatting voor aardbevingen gemaakt dan WarmteStad. Ook vindt de onderzoekscommissie dat WarmteStad had moeten onderzoeken of er bij de aandeelhouders (gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen) nog voldoende draagvlak was voor het project toen de opvattingen over aardbevingsrisico’s veranderden.

Wel vindt de commissie dat er nog steeds geen gegronde reden is om aan te nemen dat opwekken van aardwarmte in Groningen een groot risico op aardbevingen oplevert. Ook de kritiek van het SodM over de risicobesef van WarmteStad is volgens de commissie niet gegrond, WarmteStad was zich terdege bewust van de mogelijke risico’s.

Geothermie Noordwest moest Groningse huishoudens en bedrijven met aardwarmte gaan verwarmen. Het project werd in november 2017 afgeblazen. Het kostte uiteindelijk 6 miljoen euro gemeenschapsgeld. In januari van dit jaar vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar het stopzetten van het project.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Tunnelvisie van GroenLinkse wethouder heeft Stad en Stadjers miljoenen gekost. Maar hij peinst er niet over om af te treden en z'n vrindjes en coalitiegenootjes in de Gemeenteraad houden 'm de hand boven het hoofd.
    Hoog tijd voor nieuwe verkjezingen: Make Groningen Great Again!

    • je kunt ook zeggen dat de arrogantie van de macht SodM die onvoldoende duidelijk zijn geweest en niet hebben gecontroleerd hof hun kritiek en de consequenties daar van ook duidelijk waren voor Warmtestad, de stad miljoenen hebben gekost. Dat terwijl ze niet eens de risico's hebben kunnen aantonen, maar wel een foutief oordeel hebben gehad over de expertise bij warmte stad. Maar het is natuurlijk leuker om een wethouder van een partij die je veracht (waarom eigenlijk omdat ze niet met de meute mee schreeuwen zeker?) persoonlijk aan te vallen.

  • In feite zeggen ze dus dat SodM geen gelijk heeft maar dat Warmtestad toch het moeten weten dat ze hun ongelijk zouden doorzetten. Ze hadden wel moeten onderzoeken dat de FUD van SodM het draagvlak onder de bevolking zou verminderen. dat lijkt me nog al wiedes dat dat gebeurt gezien de situatie in Groningen waar de aardbevingsellende vooral in de hoofden van mensen leeft omdat ze zo gehecht zijn aan hun heilige steenhopen.

  • als er toch geen gegronde redenen zijn om aan te nemen dat opwekken van aardwarmte in Groningen een groot risico op aardbevingen oplevert vraag ik me af waarom de boor er dan niet in gezet wordt. ongegronde redenen?

  • FEEST!!

    Maar waar is de link naar dit belangrijke rapport?
    Dat rapport moet vals zijn!
    Want alweer gesuggereerd dit nieuwsbericht dat het niet aan de wethouder ligt en dat er helemaal niets aan de hand is...

    '' Wel vindt de commissie dat er nog steeds geen gegronde reden is
    om aan te nemen dat opwekken van aardwarmte in Groningen
    een groot risico op aardbevingen oplevert.
    Ook de kritiek van het SodM over de risicobesef van WarmteStad is volgens de commissie niet gegrond,
    WarmteStad was zich terdege bewust van de mogelijke risico’s."

    Ik ploegde bij WarmteStad - van 10 tot 18 uur - 12 rapporten door.
    Daar stond glashard en heel duidelijk in dat er geïnduceerde bevingen te verwachten zijn.
    Prof. Manuel Sintubin waarschuwde ook.

    Toen ik de volgende dag terug kwam bij WarmteStad had wethouder Matthias Gijsbertsen (GroenLinks) inzage verder verboden.

    Bij de raadsstukken lagen niet alle documenten, omdat de raadsadviseur ze te moeilijk voor de raadsleden vond, aldus een email naar mij!.

    Het SodM was heel duidelijk, maar de wethouder weigerde te luisteren.

    Dat was voor hem al moeilijk toen Peutz (A.Albers) bij de windhinder van het Forum naar de raadsleden uitlegde dat terrassen daar ONMOGELIJK zijn, vanwege de windhinder.
    Hij vroeg daar nota bene 3x naar.....
    Hij kreeg: 3x NEE!!!
    Dat is NEE!!! , NEE!!!, NEE!!!

    Mevrouw Kiki

  • GroenLinks? Hoogopgeleid in flutstudies als genderstdies en zieligheidsindustrie-kunde. Te dom om het fundamentele fysische gegeven dat warmte (energie) en materie zeer nauw met elkaar verbonden zijn, te snappen. En dat je in een aardbevingsgebied, niet in de bodem met energie loopt te stunten.

    Compenseren ze met een grote bek. Kost ons arme stadje wel weer miljoenen.

    • Wanneer je zelf niets er aan doet om je energieverbruik te beperken en in een oude auto rond rijdt dan is het wel heel hypocriet om een ander iets te verwijten. Zeker wanneer je als havist ook nog anderen gebrek aan deskundigheid meent te moeten verwijten.

  • Gas is al duur. Maar met een aansluiting in de vorm van warmtenetwerk gaat je energierekening 2x zo hoog worden. Zolang de keus er nog is zou ik niet voor een warmtenetwerk kiezen als particulier zijnde. Als je het geld hebt kun je beter voor alles met stroom + zonnepanelen kiezen.

  • Samen met het mislukt project regiotram heeft GroenLinks al tientallen miljoenen verspilt in Groningen met hun tunnelvisies.

  • Klopt het wat mevrouw Kiki zegt, dat de groenlinkse wethouder verboden heeft dat burgers kritische rapporten mogen inzien? Dan is het morele failliet van deze man meer dan genoeg aangetoond: hij moet weg!

  • de man van 6 miljoen zal waarschijnlijk volgend jaar gewoon weer te bewonderen zijn op de lokale tv bij de opening van een nieuw energieproject met een kekke bouwhelm op en een glas champagne in de hand.

Recente berichten

“Woensdag zomers warm, ook komende dagen warm met kans op regen- en onweersbuien”

De komende dagen gaan zomers warm verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op woensdag…

2 uur geleden

Zoekactie naar mogelijke drenkeling in Zuidlaardermeer wordt voorlopig niet hervat

De zoekactie naar een mogelijke drenkeling in het Zuidlaardermeer wordt voorlopig niet hervat. De afgelopen…

2 uur geleden

Deelnemers strijden om de felbegeerde Kunstbende Awards in De Oosterpoort

Deelnemers hebben dinsdag in De Oosterpoort gestreden om de Kunstbende Awards. Het ging om een…

3 uur geleden

Brandweer bevrijdt kat die vastzit achter ventilatierooster

Brandweerlieden hebben dinsdagavond een kat bevrijd die vast was komen te zitten achter een ventilatierooster.…

4 uur geleden

Donar stunt in geweldige wedstrijd tegen Antwerpen

Donar heeft dinsdagavond voor 3700 toeschouwers in een spektakelstuk gewonnen van Telenet Giants Antwerp. De…

4 uur geleden

Kleintje Voetbalkamp Groningen strijkt neer in Haren: “Bij ons is iedereen gelijk, er zijn geen indelingen op niveau”

Voetbalkamp Groningen is deze week neergestreken op de velden van Be Quick in Haren. Het…

4 uur geleden