Vakbonden bereiken akkoord met busvervoerders: stakingen opgeschort

nieuws
Een streekbus van vervoersbedrijf Hermes op het busstation in Nijmegen. Foto: Maurits90 - Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12424997

Vakbonden FNV en CNV hebben een akkoord bereikt met de vervoersbedrijven over een nieuwe cao. Dit betekent dat de stakingen voorlopig zijn opgeschort.

Volgens FNV is het onderhandelingsresultaat onder hoge druk tot stand gekomen. De nieuwe cao heeft een looptijd van 2,5 jaar en geldt van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. Per jaar krijgen de chauffeurs een salarisverhoging van drie procent tot een totaal van 7,5 procent. Per 1 augustus aanstaande krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 550 euro. Daarnaast is er in de nieuwe dienstroosters meer ruimte voor extra pauzes en zal de werkdruk verminderd worden. “Deze afspraken komen bovenop het eerdere resultaat van 15 januari”, zegt Paula Verhoef van FNV. “We hebben extra afspraken kunnen maken over loon, werkdruk en aanpak van de uitwassen van marktwerking. Met deze loonafspraak is dit een van de betere loonakkoorden van Nederland.”

Het akkoord zal de komende weken aan de leden worden voorgelegd. De acties zijn voorlopig opgeschort wat betekent dat alle bussen in het land vanaf maandag volledig gaan rijden.

Sinds eind vorig jaar zaten de chauffeurs zonder cao. Na stakingsdagen in januari, april en mei leek een akkoord ver weg. De chauffeurs wilden meer salaris en een lagere werkdruk, maar de werkgevers wilden dit niet bieden. Sinds afgelopen woensdag werd het werk volledig neergelegd. Buschauffeurs wilden vanaf maandag gaan spitsrijden, maar in een brief die de chauffeurs zondag ontvingen werd dit verboden.