Qbuzz: “Alleen in de spits rijden is onrechtmatig gebruik van bussen en dus verboden”

Buschauffeurs van Qbuzz hebben zondag een brief van het vervoersbedrijf ontvangen waarin staat dat ze vanaf maandag niet mogen spitsrijden. De brief is via een anonieme bron in handen gekomen van OOG Tv.

De chauffeurs willen maandag tussen 06.00 en 10.00 en tussen 15.00 en 19.00 uur spitsrijden om scholieren en werkenden toch op de plaats van bestemming te krijgen. In de brief staat dat als chauffeurs dit doen zij onrechtmatig gebruik maken van de bussen. “Het is niet toegestaan om een bus mee te nemen en deze halverwege je dienst ergens achter te laten”, staat in de brief. “Indien je gewoon een volledige dienst wilt werken, dan ben je uiteraard meer dan welkom op de vestiging. De reizigers zullen je hiervoor dankbaar zijn. Ben je van plan om een gedeelte dan wel de gehele dienst te staken, kom dan ook naar de vestiging op je normale opkomsttijd. Op de vestiging krijg je een mededeling met een korte uitleg. Bij opkomst geef je aan of je werkwillig bent of gaat staken.”

De brief is ook verspreid onder die van Arriva, Breng, Connexxion en Hermes. Wat de consequenties precies zijn is nog onbekend maar volgens de klokkenluider wordt met deze brief het spitsrijden belet en onmogelijk gemaakt. “Wij gaan morgen onze bus ophalen en dan zien we wel wat er gebeurt en of we worden tegen gehouden.”

Later meer.