Categorieën: Nieuws

“Nederlandse staat doodde kapers De Punt opzettelijk”

Bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977 is door de Nederlandse regering bewust gekozen voor excessief geweld met de intentie om alle kapers te doden. Dat zegt oud-marinier Ingo Piepers na eigen onderzoek, waar De Volkskrant woensdag over bericht.

Piepers is sinds begin dit jaar één van de drie nieuwe getuigen in de zaak. Daarmee kreeg hij inzage in het oorspronkelijke aanvalsplan. Hij heeft dit vergeleken met het uiteindelijke plan en concludeert dat er zo fors is opgeschaald dat dit niet kan deugen. De oud-marinier gaat zelfs zo ver dat hij de handelswijze van de regering terreur noemt.

Twijfels over handelingswijze
Op 23 mei 1977 kaapten negen Molukkers een trein die bij De Punt tot stilstand kwam. In de trein zaten 94 passagiers waarvan er in de eerste uren direct veertig werden vrijgelaten. De 54 andere reizigers werden negentien dagen gegijzeld. Bij de bevrijdingsactie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. Vanaf het begin is er discussie of er bij de actie juist gehandeld is.

Onwettige executie
Het onderzoek van Piepers is niet voor niets woensdag naar buiten gebracht. De rechtbank in Den Haag doet vandaag namelijk uitspraak in de civiele treinkapingszaak. Daarin staat centraal of twee kapers, gewond en ongewapend, onwettig zijn geëxecuteerd in plaats van aangehouden. Als de rechter de nabestaanden in het gelijk stelt hebben zij recht op een schadevergoeding. Het is ook mogelijk dat de rechtbank besluit dat er meer tijd nodig is en dat er nieuwe getuigen gehoord moeten worden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Straks wordt er nog een stille tocht georganiseerd en een monument geplaatst voor de zielige omgekomen kapers/terroristen/moordenaars.....

    omgekeerde wereld!

    • Kapen is nooit goed te keuren.

      Net zoals een standrechtelijke executie van gewonde, op de vrouw liggende ontwapenede jongevrouw nooit goed te keuren is. Of zoals het jarenlange verraad van de Molukkers door Nederlandse staat niet goed te keuren is.

      (Even wat context)

  • Een eerdere treinkaping (Wijster) werden twee passagiers en de machinist geëxecuteerd,bij de Punt wederom twee passagiers en er werden kinderen gegijzeld in een school.Voor mij hadden ze al deze laffe honden mogen executeren.

  • Houd dit gezeik nooit op? Ga eens na hoeveel doden er op de Molukken zijn gevallen sinds Nederland er weg is. Terreur is een treinkaping. Die Pieper is van de pot gerukt, maar alles om je eigen nest te bevuilen. En specifiek OOG die het hier oppneemt voor de terroristen. Wat zijn jullie voor lutsers? Ik zal ook eens een trein kapen omdat nederland weigert de oorlog te verklaren aan het grootste moslimland ter wereld. Goed idee toch.? Ze mogen me toch niet neerschieten want dat is terreur.

    • Marc.

      Volgens mij zijn er problemen op de Molukken door expansiedrift van Javanen, zoals die ook op Nieuw Guinea plaatsvindt. Grootste land? Onder ander dankzij de strijdvaardigheid van de Molukkers had Nederland Indonesië militair kunnen onderwerpen. Het is dat de VS hier een stokje voor stak. (Niet dat ik kolonialisme in het algemeen, en de Politionele Acties in het bijzonder moreel te verantwoorden vind overigens)

      Punt is dat Molukkers in kampen werden gezet, deze kampen moesten verlaten toen ze er hun draai hadden gevonden. Dat hun mannen rucksichlos en op vernederende wijze hun status (militair) werd afgepakt, terwijl door de eeuwen heen de Nederlanders wel van die dappere trouwe Molukker mee/voorop wilden als de jungle/front ingingen. En dat ze loze beloftes gedaan werden. Nederland heeft een ereschuld; simpel zat.

      Maar verhelderend dat jij als GroenLinkser voor standrechtelijke executies van uitgeschakelde jonge vrouwen bent. Verklaard wel je fascistische sympathie voor de Volkerts van deze wereld, zoals deze sympathie binnen Bolsjewistische GroenLinks welig tiert.. De champagne al klaar staan voor de moord op Wierd Duk?

      • Uiteraard had Nederland een oorlog moeten beginnen met indonesië. Maakt niet uit hoeveel doden. En dan mij een fascist noemen. In typisch geval wat je zegt ben je zelf VSH. Het verheerlijken van haatverspreidende hufters als Wierd Duk is ook typisch wat de meelopers van het fascisme doen.

      • Blijf voldoende water drinken Marc, want volgens schreef ik toch echt:

        "Niet dat ik kolonialisme in het algemeen, en de Politionele Acties in het bijzonder moreel te verantwoorden vind overigens"

        Tussen "bijzonder" en "moreel" had ik een komma moeten plaatsen.

        P.S

        Grappig dat linksfascisten (Bolsjewieken) zoals jij niet zien dat de enorme agressie waarmee jullie mensen met andere meningen willen bestrijden, jullie vele malen fascistischer maken dan zij die vraagtekens bij (aspecten) van multiculturalisme en massaimmigratie zetten.
        En ja er is zeker sprake van massaimmigratie; wil je wel een klassefoto van mijn lagereschooltijd tonen. Samenstelling is voor negentig procent veranderd. En dan ligt Groningen nog niet eens in de Randstad.

      • Tja VSH door beschuldigingen rond te strooien van dingen waar je je zelf aan schuldig maakt rechtvaardig je je eigen hufterschap. Je misdraagt je en niemand mag daar wat van zeggen. Onhebbelijk heerschap.

  • 1 van de kapers was al bezig de 40 gegijzelden, bijeengebracht in een coupe, dood te schieten. Een mannelijke gegijzelde probeerde dit te voorkomen en werd dodelijk geraakt voordat een marinier deze kaper kon uitschakelen.

  • Iemand die denkt dat door het publiekelijk maken van het onderzoek van Piepers op de dag van de uitspraak nog enige invloed heeft op de inhoud van die uitspraak heeft weinig kennis van het Nederlandse rechtssysteem of is dom en naief.

  • Ze hebben toch ook gewone mensen die er niets mee te maken hadden doorgeschoten? En ook een school met kinderen gegijzeld? Toch? Dus eerst schieten en dan pas vragen naar de naam.....

  • @De Beste
    Het is de vraag of er sprake is van 'omgekomen' kapers', of van excessief geweld van de overheid. Voor dat laatste is nooit een geldige reden binnen een rechtsstaat. Ik ben benieuwd naar de overwegingen van de regering van toen om over te gaan tot grof geweld. De psychische druk moet enorm geweest zijn - van beide kanten.

    • Na alle onderzoeken en nu ook bevestigd in een civiele uitspraak is er geen enkel bewijs en is het niet aannemelijk dat de mariniers de kapers met opzet gedood hebben. Het gaat mij om de steeds weer suggestieve manier van berichtgeving en het geven van een podium voor de daders. De daders worden opeens slachtoffers (terwijl uitspraken van de rechter en onderzoeken dit tegenspreken). Volgens mij kan ingrijpen in zo'n situatie niet zonder geweld, en achteraf oordelen over het gebruikte geweld, wat de mariniers met gevaar voor eigen leven gebruikt hebben gedaan is wel heel makkelijk. Om je dood voor te schamen!

      • De Beste.

        Volgens mij laten de "stoere" uitspraken en daden van ordinaire psychopaat genaamd Marinier Rinus niets aan onduidelijkheid over. Binnen vijf meter van het geexecuteerde meisje (21jr) lag géén wapen.

        Context doet er toe. Zonder context Is Nelson Mandela vooral ook een terrorist.

        P.S

        Zonder dat ik kapingsacties of bomaanslagen (ANC) goedkeur trouwens.

  • Om ..even het "nieuws" over de schuld van de Mariniers ..in HET JUISTE perspectief te zetten ..plaats ik dit .
    Zodat U Nu ook te weten komt dat er ander "nieuws"..is over deze groep Militairen.
    De militairen de hun leven hebben gewaagd voor de bevrijding van ONSCHULDIGE burgers ( kinderen en volwassenen) die TOEN ..door gijzelnemers ..terroristen..in dit geval Molukkers werden uitgevoerd met meerdere ONSCHULDIGE doden ten gevolge door de hand van HUN wapens..
    Maar de rechter heeft gesproken ..
    Nederlandse staat niet aansprakelijk voor dood twee treinkapers

    De Nederlandse staat hoeft de nabestaanden van twee Molukse treinkapers geen schadevergoeding te betalen. De rechtbank in Den Haag houdt de staat niet aansprakelijk voor hun dood bij de gewelddadige beëindiging van de kaping bij De Punt in 1977. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. De nabestaanden hebben al aangegeven in hoger beroep te gaan.
    Lees het stuk hier:
    https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-staat-niet-aansprakelijk-voor-dood-twee-treinkapers~abdd8bd0/

  • Ik word doodziek van zo'n Piepers. Hoe je het ook wendt of keert, het waren terroristen, die onschuldige mensen executeerden. Ook al hadden ze politiek misschien gelijk. maar daarom vermoordt je geen onschuldigen. Eigen schuld, dikke bult. Lof voor die moedige mariniers.

    • In een vuurgevecht iemand die op het punt staat jou of onschuldige mensen neer te schieten? Alle begrip voor.
      Standrechtelijke executies? Geen begrip voor. Zeker niet als het om ongewapende, zwaargewonde, op de vloer liggende en "mamma" prevelende jonge vrouwen gaat.

      Snap dat mensen in zulke heftige situaties, uit dierlijk zelfbehoud, bloeddorstige worden. Maar vind dat voor getrainde professionals Noodweer Exces niet opgaat.

      • Misschien eens in onderzoeken verdiepen. Komt marinier Rinus er heel anders dan als een koene moedig Hollandse jongen vanaf. Meer als een meedogenloze en gewetenloze hork.
        Ook niet moedig trouwens. Want wie géén angst kent, kan ook niet moedig zijn. Eigenlijk gewoon een ordinaire psychopaat, die door gebrek aan angst, geen geweten heeft ontwikkeld.

        Het leger houdt er "bijzondere" selectiemethodes op na. Liefst een late tiener of vroege twintiger. En voor bepaalde klussen van die befehl-ist-befehl-types.

  • Zwaargewond? Ik zie regelmatig zwaargewonde terroristen op youtube. Als je dan in de buurt komt drukken ze toch nog snel even op een knopje om de bomgordel te activeren. Enkele Molukkers gaven bij eerdere akties en in later geschreven boeken ook aan dat ze door wilden gaan tot de dood.

    De Nederlandse staat heeft de Molukkers schandelijk behandelt. De Molukkers hebben zich door eigen mensen valse hoop laten aanpraten waardoor een oplossing jaren heeft geduurd. En voor de Indonesiërs waren deze Molukkers natuurlijk een soort NSB_ers in die tijd. Al met al een klote situatie voor die generatie die tussen wal en schip stonden.

    https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/129525/Ex-gegijzelde-Meer-aandacht-nodig-voor-kant-slachtoffers-bij-rechtszaak-Molukse-treinkaping

    Hebben de Molukkers al eens hun excuses aangeboden aan de onschuldige slachtoffers? En hebben ze hen daarna ook een schadevergoeding gegeven?

    • Bomgordels was absoluut geen sprake. Voor een verhaal over dat meisje, inclusief over hoe ze geëxecuteerd is, staat op de site van het onvolprezen Historisch Niieuwsblad.

      En NSB? Indonesië is staatkundig een geheel, maar het is een hele diverse verzameling zeer volken. Molukse KNIL'ers hebben niet de eigen club verrraden. Niks NSB; hooguit huurlingen.

Recente berichten

Grote stroomstoring in Oud-Noord; 143 postcodes zonder elektriciteit

De buurt Oud-Noord van de stad Groningen is aan het eind van dinsdagochtend getroffen door…

16 minuten geleden

Oprit vanaf Van Ketwich Verschuurlaan tot eind juli dicht; omwonenden hebben mogelijk overlast

Aannemerscombinatie Herepoort is maandag begonnen met het definitief inrichten van de oprit vanaf de Van…

38 minuten geleden

Groningen breekt landelijke trend: iets minder jongeren met jeugdhulp in gemeente

Waar landelijk het aantal jongeren met jeugdhulp met 2,2 procent toenam in de afgelopen twee…

2 uur geleden

CDA en Stadspartij willen krakers zo snel mogelijk uit jeugdsynagoge: ‘Pand ligt er, op zijn zachtst gezegd, niet al te netjes bij’

De gemeente moet haast maken met het verwijderen van de krakers uit de voormalige Jeugdsynagoge…

2 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.8 op schaal van Richter bij Kommerzijl

Bij Kommerzijl (Westerkwartier) heeft maandagnacht een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het om een beving…

3 uur geleden

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

14 uur geleden