Landelijke waarschuwing voor droogte

nieuws
Foto: flickr.com/photos/clearlyambiguous

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft vanwege de aanhoudende droogte code geel afgekondigd. De verwachting is dat er de komende veertien dagen ook geen neerslag zal vallen.

De waarschuwing betekent dat waterschappen, Rijkswaterstaat, ministeries en het KNMI nauwlettend in de gaten gaan houden hoe de waterstand zich verhoudt. Uitgangspositie is daarbij dat vraag en aanbod van water in balans blijft. Dat de waarschuwing wordt gegeven is niet heel erg uitzonderlijk. Dit gebeurt eens in de twee tot vijf jaar. De laatste keer dat er een code rood werd gegeven was in 2003 toen er zo’n groot tekort was aan koelwater dat er zelfs stroomuitval dreigde.

Verschillende instanties grepen woensdag de waarschuwing van het LCW aan om zelf ook een oproep te doen. De waterschappen waarschuwden bijvoorbeeld om alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties. De waterkwaliteit is de afgelopen week namelijk afgenomen, en het aantal meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte stijgt. De Groninger brandweer riep mensen op om geen vuurkorven aan te steken en kampvuren te maken. Vanwege de droogte werd er de afgelopen zes weken al zo’n vijftig keer uitgerukt voor natuurbranden in de provincie.

Komt er binnenkort regen?
Verschillende (amateur) meteorologen zijn eensgezind: nee. Sterker nog, het zou wel eens erg warm kunnen worden in ons land. Volgens Marc Putto (zie tweet) is het niet ondenkbaar dat er volgende week temperaturen boven de 35 graden gemeten gaan worden, waarmee een herhaling volgt van juli 2006. Andere meteorologen doen iets voorzichtiger, maar samengevat lijkt het er op dat een hittegolf aanstonds is.