Cao-akkoord buschauffeurs: “Ik dacht dat het fake-news was”

Een opgeluchte stemming maandagochtend bij de vestiging van Qbuzz aan de Peizerweg in de stad. “Ik kon niet geloven dat er een cao-akkoord is.”

Zondagavond werd bekend dat onder zware druk de vakbonden een akkoord hebben bereikt met de vervoersbedrijven over een nieuwe cao. “Ik zat voor de televisie”, vertelt Henk Koning, kaderlid bij de FNV. “Opeens zag ik het voorbijkomen op SBS6, en kort daarna las ik een berichtje op de website van Omroep Brabant. Ik wist niet wat ik zag. Ik viel bijna van mijn stoel, en dacht in eerste instantie dat het fake-news was.”

De ruim tienduizend buschauffeurs in het land zaten sinds eind vorig jaar zonder cao. Na eerdere stakingsdagen in januari, april en mei werd sinds vorige week woensdag volledig gestaakt. Een akkoord leek verder weg dan ooit. Het akkoord kwam dan voor veel chauffeurs dan ook als een complete verrassing. In de nieuwe cao zijn afspraken gemaakt over een hoger salaris en een lagere werkdruk. De komende tijd wordt het akkoord aan de leden voorgelegd waarna ze hier mee moeten instemmen. “Tot nu toe hoor ik onder de collega’s voorzichtig positieve reacties, maar we gaan het zien!”