Zuidelijke ringweg twee jaar later klaar dan gepland

De vernieuwde zuidelijke ringweg is niet eerder klaar dan in 2023. Dat is donderdag in het provinciehuis bekend gemaakt. Dat is twee jaar later dan verwacht.

Als oorzaak van de vertraging wordt genoemd dat het aanleggen van een weg door de stad een complex geheel is met veel deelprojecten. Daarom werd ook om een nieuwe planning gevraagd. Daarnaast zou het moeilijk zijn om aan personeel te komen vanwege de groeiende economie. De vertraging dreigde nog groter te worden en zelfs uitlopen naar 2024.

Daarom is afgesproken dat de zuidelijke ringweg richting Hoogezand tussen 20 juli en 24 augustus afgesloten wordt tussen het Julianaplein en de Europaweg voor werkzaamheden. Deze werkzaamheden gaan behoorlijk wat overlast opleveren. Niet alleen voor weggebruikers, maar ook voor omwonenden.

Wat de extra kosten gaan worden is nog onbekend. De Combinatie Herepoort die de werkzaamheden uitvoert kreeg 320 miljoen euro exclusief BTW voor het project. De totale kosten waren meer dan  600 miljoen euro. Het overgrote deel wordt door het rijk betaald.

De gemeenteraad praat volgende week woensdag over deze kwestie. “Deze substantiële vertraging is een tegenvaller voor de partners in het project Aanpak Ring Zuid en voor Combinatie Herepoort maar zeker ook voor de omwonenden en de weggebruikers”, aldus het gemeentebestuur van Groningen.