Vertrouwen en veiligheid in bevingsgebied zakt verder weg

Het vertrouwen van de mensen in het aardbevingsgebied in Groningen zakt steeds verder weg. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen na de beving van Zeerijp van 8 januari blijkt dat de mensen zich onveiliger, bozer en machtelozer voelen.

Het onderzoek is gedaan door de wetenschappers Tom Postmes en Katherine Stroebe. Een opmerkelijke uitkomst is dat de bewoners van het bevingsgebied niet overdrijven bij de aardbevingen. De gemelde schademeldingen komen overeen met de plaatsen waar de bevingen het hevigst waren. Waar de bevingen amper gevoeld waren, werden ook amper meldingen gedaan.

Volgens de onderzoekers hebben de bewoners behoefte aan daadkracht. Volgens Postmes zeggen de bewoners: ‘We horen al jaren mooie woorden, maar ondertussen ligt alles stil’. De onderzoekers denken dat er meer zorg nodig is voor de gevoelens van machteloosheid, woede en de ervaren veiligheid. ‘Voor sommigen is de schok en stress acuut: zij slapen slecht of voelen zich vervreemd van hun eigen land’, aldus Postmes.