SP: huurprijsregulering in de vrije sector

De raadsfractie van de SP pleit voor huurprijsregulering in de vrije sector. Die regulering moet beginnen bij woningen met een huurprijs tot 1000 euro.

In de Tweede Kamer wordt nu gewerkt aan een zogenoemde ‘noodknop’ voor gemeenten waar de nood het hoogst is. Dit betekent dat tijdelijk een puntenstelsel kan worden ingevoerd voor huizen met huren tot 1.000 euro, net als in de sociale huursector. De SP-fractie stelt voor, deze noodknop ook snel in Groningen in te voeren. Volgens de socialisten zitten veel huurders nu in de knel. Zij kunnen geen sociale huurwoning krijgen en ook geen woning kopen.

“De huurprijzen schieten de pan uit,” aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Veel jongeren en starters zijn hier de dupe van. Daarom moet de vrije sector veel meer gereguleerd worden. Als de huren in de binnenstad en schilwijken onbegrensd blijven stijgen, dan dreigen deze wijken voor vele mensen onbetaalbaar te worden.” De SP roept het stadsbestuur op om druk op Den Haag uit te oefenen om de ‘noodknop’ snel mogelijk te maken en deze ook in Groningen in te voeren.

Deel dit artikel:

 1. afschuiven, los de problemen eens op met nieuwe woningbouw. is toch te gek dat er sinds de tweede wereldoorlog een tekort is. stelletje prutsers.

 2. Vlak voordat de “noodknop” door de 2 Kamer komt en/of vlak voordat een gemeente er tijdelijk gebruik van denkt te maken gaan huren in de vrije sector beneden de 1.000 Euro omhoog naar minimaal dat bedrag; wedden?

 3. Misschien eens gaan sturen op kwaliteit, ipv prijs.
  Wat strenger controleren en handhaven op kwaliteit (huurpunten), dan komt het vast wel goed met de prijzen.

  1. Je kunt in de vrije sector niet sturen op kwaliteit. Het puntensysteem is namelijk niet van toepassing! Het komt dus niet zo maar goed met de prijzen

 4. Misschien eens de wet gaan wijzigen waarbij men enkel als eigenaar/privaat persoon een woning kan/mag bewonen ( woningcorporaties uitgezonderd) en zo de speculanten buitenspel gaat zetten. Laten wij wel zijn, alle sociale en enigszins betaalbare huurwoningen zijn of ten prooi gevallen aan studenten bewoning, of ten prooi gevallen aan speculanten welke deze huizen als vrije sector huurhuizen zijn gaan verhuren.

  1. Jimmy Dijk heeft het over ‘starters’ die niet aanmerking komen voor een sociale huurwoning en aangewezen zijn op de vrije sector.

   Dus een inkomen van minstens 36.798 Euro moeten verdienen.

   Starters die zo vorstelijk worden beloond, kan er bij mij niet in. Tenzij het over stelletjes gaat als tweeverdieners. Maar dat zegt ie dus niet!

   Overigens zijn de problemen door dezelfde lokale politiek gecreëerd. Als je maar één woning hebt, waar er 10 om vechten, dan drijft dit de prijs omhoog. En dat is precies, wat er is gebeurd. door zoveel mensen hiernaar toe te halen, terwijl onze infrastructuur en het aantal huizen er niet op is berekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *