Categorieën: Nieuws

Boze duivenmelker: “Mijn beste doffer werd gepakt door een roofvogel”

Ruim vijftig jaar is duivenmelker, of zoals Wim Clermonts het liever zelf zegt duivenliefhebber, bezig met het fokken van de beste, mooiste en snelste postduiven. Het is zijn levenswerk. Maar de laatste paar jaar maakt hij zich steeds meer zorgen over de toename van het aantal sperwers, haviken en vooral slechtvalken. En juist deze roofvogels zijn dol op postduiven.

Clermonts is een bekende in het duivencircuit. Hij won vele prijzen met zijn snelle duiven. Hij legt uit dat vanmorgen twaalf van zijn duiven naar Frankrijk zijn gebracht om daar morgen, als het weer het toelaat, te worden gelost. “Ik hoop dat ze allemaal terugkomen maar ik ben bang dat er een stuk of wat van mijn toppers de eindstreep niet halen. Vooral de Veluwe is een groot probleem. Daar worden veel duiven gepakt door haviken. In stedelijke gebieden zijn de slechtvalken de boosdoeners. Omdat de laatste jaren steeds meer nestkasten voor deze snelste soort valken worden opgehangen komen er gewoon teveel”.

Boze postduivenhouders hebben deze week een petitie met bijna 6000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Ze willen dat roofvogels niet langer worden beschermd om zo postduiven beter te beschermen.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • Waar is de goede oude tijd waar de roofdieren nog werden gedood door overmatig gebruik van landbouwgif! Gelukkig is de duivenhouderij een uitstervende hobby op een enkele zonderling na. Welke idioot gaat een beest duizenden kilometers verslepen om hem vervolgens weer zelf terug te laten vliegen. En dan boos worden als een hongerige havik of een sensationele slechtvalk het lekkere hapje uit de lucht plukt. Aan dat gevaar stellen ze ze dus zelf bloot. Ondertussen houden de valken en haviken die vliegende rattenpopulatie mooi onder controle. Beter dan de belachelijke buizerds die onvermoedende fietsers en hardlopers aanvallen.

  • Roofvogels pakken niet alleen postduiven, maar ook veel ongedierte. De muizenplaag die een tijdje terug Friese en Groningse boeren trof, werd verergerd doordat juist daar roofvogels illegaal bestreden worden. Het is jammer voor de duiven, maar dat is nu eenmaal het risico van het vak of de hobby. En er zijn genoeg mensen die helemaal niet blij zij met een duivenmelker in de buurt.

  • Meer roof vogels is gezond voor de ongedierte populatie omlaag te brengen.
    Zou ook erg goed zijn voor de patatduif (een ondersoort van de postduif), zoals deze ook in onze binnenstart veelvuldig voorkomt, te bestrijden.

  • Aaaaaah.... héérlijk komkommernieuws!

    Overigens inderdaad: graag meer roofvogels en minder postduiven. Niemand heeft wat aan die duiven. Ze nemen geeneens post mee. Kijk daarnaast eens even naar die enorme carbon footprint die dat heen en weer naar Frankrijk rijden kost. Dan is het des te rendabeler dat er door een slechtvalk een doffertje of wat wordt verschalkt.

  • Een slechtvalk pakt een slappe zieke duif,een slechtvalk heeft geen kans tegen een fitte postduif.Als ze eens een topduif pakken is een duif dat terugkeert naar z n hok tijdens een wedstrijd,nadat de vogel door z n eigenaar naar bv Frankrijk is verplaatst voor de wedstrijd.Ik zeg meer roofvogels en minder postduiven.

  • Vliegen ratten zijn het die duiven. En schijten alles onder. En maken lawaai met dat roekoe...roekoe. afknallen en meer roofvogels.

  • Wat gemeen zulke commentaren...zijn levenspassie en dierenliefde zijn niet idioot...ik hoop dat de roofvogels die mensen die laf staan te praten eens een keer goed laag aanvallen liefst beneden de gordel....duiven zijn geweldig!

  • Plaats een Chinese duivenfluit (duif staart fluit) op de postduif om roofvogels weg te jagen.

Recente berichten

Stadjer (31) moet twee jaar in het cachot voor drugshandel

Een 31-jarige Stadjer kreeg vrijdag twee jaar cel opgelegd door rechtbank voor jarenlange handel in…

25 minuten geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

46 minuten geleden

Nieuwbouwproject Molenkampsteeg Haren feestelijk van start

Het nieuwbouwproject aan de Molenkampsteeg in Haren is donderdag feestelijk van start gegaan. Woningcorporatie Woonborg…

2 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

3 uur geleden

Helena Vegter brengt single uit over Lili Marleen uit de Tweede Wereldoorlog

“It was a small town, but you and me were bigger than the world”. Het…

3 uur geleden

Rienk Mast (22) moet NBA-droom jaar uitstellen vanwege knieoperatie

Basketballer Rienk Mast heeft besloten om zich te laten opereren aan een slepende knieblessure. Daardoor…

4 uur geleden