Categorieën: Nieuws

Actie ‘Thuiszorg zonder marktwerking’ van start

Met de onthulling van een bord met daarop de tekst ‘Onze Thuiszorg zonder marktwerking’ startte de SP vrijdagmorgen een actie om de marktwerking uit de thuiszorg te halen.

Volgens de partij lijdt marktwerking tot veel onzekerheid bij werknemers en cliënten en is marktwerking niet kostenbesparend zoals vaak wordt beweerd. De SP gaat tot aan de verkiezingen in november de wijken in, om handtekeningen op te halen en met bewoners te praten.

Deze zomer werkt de partij met oppositiepartijen en de PvdA aan een voorstel waarin de marktwerking verdwijnt.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Geef mensen op naam gestelde vouchers die ze bij geaccrediteerde zorgaanbieders en mantelzorgers kunnen verzilveren.

  • Ik vind het wel wat misleidend in deze... De SP heeft het over de thuiszorg, maar ze bedoelen eigenlijk uitsluitend het onderdeel huishoudelijke ondersteuning. De thuiszorg is namelijk veel breder dan alleen de dames en heren die ondersteunen in het huishouden. Die worden inderdaad betaalt vanuit de WMO. Echter de verzorgenden en verpleegkundigen (wat ook thuiszorg is) vallen onder de zorgverzekeringswet of de wet langdurige zorg (WLZ) en daar heeft de SP het niet over en al helemaal niets te zeggen over de verzorging omdat het geen gemeente taak is.

    Echter heeft ook het voorstel van de SP in mijn inziens nadelen. Het voordeel van meerdere aanbieders is dat je keuze hebt om diensten af te nemen bij een bedrijf waar je je goed bij voelt of waarbij de visie aansluit bij de mens. Als je dan een keer een nare ervaring hebt gehad met een organisatie, kun je nu nog van organisatie ruilen. Dit valt in mijn inziens onder het zelfbeschikkingsrecht die in mijn optiek ontnomen word. Je word immers gedwongen om de diensten af te nemen bij de gemeentelijke huishoudelijke dienst op dat moment.

    Echter stelt de SP dat de thuiszorg te duur is op de huidige wijze. Echter wat de gemeente betaalt bij elke dienstverlener, is ongeveer hetzelfde bedrag (rond de 22-23 euro per uur). Het is dus niet persé duurder of goedkoper bij de ene of de andere aanbieder. De gemeente kan ook zeggen; elke aanbieder krijgt hetzelfde. De aanbesteding kost inderdaad dan wat geld; maar daarin kan de gemeente wel goede afspraken maken met hun aanbieders. Mensen betalen nu een eigen bijdrage naar gelang het inkomen, waarbij als iemand het echt niet zelf kan betalen, iemand een beroep kan doen op de bijzondere bijstand. Waarom moet je dan een stelsel wederom gaan ombouwen, wat tevens OOK weer geld kost?

    Ik ben wel benieuwd naar hoe de SP in hun plannen o.a. het zelfbeschikkingsrecht en de autonomie gaan waarborgen. Daar lees ik helaas niets over terug.

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

3 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

4 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

4 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

6 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

7 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

8 uur geleden