Zweefvliegtuig op Praedinius Gymnasium

Een bijzonder gezicht woensdagmiddag op het Praedinius Gymnasium. Op het schoolplein werd een zweefvliegtuig in elkaar gezet.

“We zijn bezig met een bijzondere opdracht voor onze tweedejaars Technasium-leerlingen”, vertelt docent Eelco Everaars van het Gymnasium. “Op het Technasium is Onderzoek en Ontwikkelen erg belangrijk. We krijgen regelmatig bedrijven over de vloer die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem. De Zweefvliegclub Noord is zo’n organisatie die een probleem heeft.” Bas Douma is van de Zweefvliegclub en knikt instemmend. “Ons probleem is dat we in de wintermaanden niet kunnen oefenen.”

Volgens Douma heeft dit te maken met de thermiek. “In die maanden niet kunnen vliegen is ontzettend vervelend omdat we om die manier onze vaardigheden niet kunnen bijspijkeren en kunnen onderhouden.” De leerlingen gaan de komende anderhalve maand op zoek naar een oplossing. “Eind juni gaan ze een presentatie geven hoe dit aangepakt kan worden. Behalve een presentatie moeten ze daarbij ook een verslag en een maquette presenteren.”