Werkzaamheden Helperzoomtunnel via webcam te volgen

nieuws

Nieuwsgierigen die de werkzaamheden bij de Helperzoomtunnel willen bekijken, kunnen dat vanaf nu via een webcam doen. In het hemelvaarsweekeinde wordt de tunnel op zijn plaats geschoven.

Dat is een secuur karwei. Het vraagt om nauwkeurig manoeuvreren op de millimeter. En dan te bedenken dat de tunnelmoot 45 meter lang en zeven meter hoog is en ruim zes miljoen kilo weegt. Vrijdagochtend wordt aan die klus begonnen, maar er gebeurt nog veel meer.

Hoofduitvoerder Friso Jongeneel: “We hebben honderd uur om de sporen eruit te halen, 11.000 m3 grond af te graven en de tunnel via de glijbaan op zijn plek te duwen. De glijbaan is een stalen balk van honderd meter, die eerst op de funderingsblokken wordt aangebracht. Daarop komt vet, zodat de tunnel kan glijden. We krikken de tunnel op en laten ‘m dan langzaam over de stalen baan glijden, exact op de juiste plek. Dat wordt het spannendste deel van de hele operatie.”

De beelden zijn hier te zien.

Vanwege het inschuiven van de Helperzoomtunnel en andere werkzaamheden aan het spoor rijden er van donderdag tot en met zondag geen treinen maar bussen in de richtingen Weener, Veendam en Assen/Hoogeveen.

Deel dit artikel: