Oorlogsslachtoffers Appelbergen herdacht

nieuws
Foto: Gruno's Postharmonie

Onder grote belangstelling zijn donderdagmiddag de 34 oorlogsslachtoffers die door de Duitsers heimelijk in Appelbergen werden begraven herdacht. De herdenking vond voor de vijftiende keer plaats.

De 34 slachtoffers werden door de Duitse bezetter gefusilleerd als represaille-maatregelen voor de april/mei-staking. In april 1943 riep Friedrich Christiansen, de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden, de Nederlandse militairen die in 1940 gevochten hadden, op zich te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. Het gevolg was een manifest van de Nederlandse regering in Londen die opriep tot staken. De bezetter was furieus en sloeg de staking met bloedige hand neer. Op verschillende plekken in de provincie werden 34 mensen vermoord die later in het geheim door de Duitsers begraven werden op Appelbergen.

Van de 34 slachtoffers zijn na de oorlog negentien teruggevonden in het natuurgebied. De stoffelijke overschotten van vijftien andere slachtoffers zijn nooit teruggevonden, ondanks diverse zoekacties die tussen 1949 en 2004 gehouden werden. Bij de herdenking donderdagmiddag was er onder andere ruimte voor verschillende toespraken en nam men twee minuten stilte in acht.

Interview
In het voorjaar van 2012 sprak verslaggever Sebastiaan Scheffer met Ella Postema. Postema haar vader is één van de slachtoffers wiens lichaam nooit terug is gevonden. Het interview is hier terug te beluisteren: