“Een goede ICT-opleiding kan niet om Ethical Hacking heen”

Blij zijn ze bij de ICT-opleidingen op het Alfa-college. Uit een groot onderzoek van de NOS blijkt dat het op veel ICT-opleidingen slecht gesteld is met het niveau, maar niet op het Alfa. “Maar het komt niet helemaal als een verrassing.”

De opleidingen op de 21 mbo-instellingen scoren vooral slecht op verouderde lessystemen. Studenten schrijven en ontwikkelen apps en software die weliswaar werken, maar niet veilig zijn. Dit onderdeel wordt namelijk niet geleerd, en ook niet hoe men datalekken kan voorkomen.

“Ik denk dat het een jaar of drie geleden is”, vertelt opleidingsmanager Johan Oostenbrink. “Docenten kwamen bij me en vertelden dat ze aandacht wilden besteden aan veilig programmeren, het Ethical Hacking. Dit hebben we gehonoreerd. Nu zie je dat dit zijn vruchten afwerpt omdat we studenten met veel kennis het werkveld in kunnen sturen.”

Oostenbrink noemt het ook belangrijk dat men in de kennis blijft ervaren. Iets wat nu actueel is kan volgende maand alweer achterhaald zijn. “Wij hebben ook relatief veel mensen uit het bedrijfsleven voor de klas staan. Dat is iets waar we in willen blijven investeren.”

Deel dit artikel: