Categorieën: Nieuws

“Wij hopen dat Willem-Alexander onder de indruk is van ons Wikihouse”

Nog ruim twee weekjes en dan viert Groningen Koningsdag. De voorbereidingen op het feest zijn in volle gang, onder andere op het Alfa-college waar een Wikihouse in elkaar wordt gezet.

“Toen we hoorden dat de Koninklijke familie Groningen ging bezoeken zijn we flink gaan lobbyen met als resultaat dat we op de Grote Markt staan aan de route waar de Koning en de Koningin langs gaan lopen”, vertelt projectleider Johan Tukker van het Alfa-college. Het ROC werkt in het project samen met de Hanzehogeschool. Op de Grote Markt is er tijdens het Koninklijk bezoek aandacht voor de aardbevingsproblematiek maar wil men in het programma ook heel duidelijk stil staan bij de toekomst. “Ons Wikihouse bestaat uit 220 multiplex-platen. De onderdelen sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden met wiggen vastgeklemd waardoor er geen schroef aan te pas komt.”

De bouwwijze wordt Cradle2Cradle genoemd, een manier van bouwen die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Maar met het Wikihouse wil men meer. “Hier aan deze kant van het huis komt een energiewand”, vertelt student Maurits Medemblik enthousiast. “Op het dak komen zonnepanelen te liggen en met de installatie die hier staat kunnen we water bijvoorbeeld warm maken. Ontzettend belangrijk omdat we daarmee af kunnen van het aardgas.”

Maurits is ook de student die op Koningsdag het Koningspaar rond mag leiden door het huis. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar ik ga gewoon mijn ding doen, mijn verhaal vertellen en dan hoop ik dat ze ons ideaal meenemen naar huis.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Mooi initiatief en een voorbeeld van een moderne bouwwijze voor twijfelaars welke nu kiezen, door de ouders gestuurd worden voor en/of naar de Hanzehogedroomfabriek en niet voor een vervolgopleiding in de techniek, grotendeels cnc te vervaardigen en simpel te monteren, ook een kans om dit voor noodhuizen in door natuur- en/of oorlogsgeweld getroffen gebieden te gaan exporteren.

  • Het Alfacollege is dan ook een MBO opleider, en de Hanzehogeschool een HBO. Er zijn natuurlijk wel technische vervolgopleidingen op HBO niveau. Maar over het algemeen wordt er niet getwijfeld tussen een MBO of HBO opleiding, er wordt gewoon gekozen voor het hoogst mogelijke niveau.

  • Ik had het even duidelijker moeten ventileren, maar je wilt niet weten hoeveel technisch personeel op HBO niveau ( het oude HTS) er nodig is in deze branche. In de nabije toekomst zal dit ook het verdienmodel in dit land moeten gaan worden, de kennis economie zal zich meer en meer richting het verre oosten gaan verplaatsen, waar wij ook als BV Nederland dan deels onze kennis gaan inkopen.

  • Als opleidings instituut is het jammer dat in het laatste deel van het verhaal wordt gesproken over stroom , terwijl dit elektriciteit had moeten zijn !

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

8 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

9 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

10 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

11 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

12 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

14 uur geleden