Categorieën: Nieuws

Vanmiddag demonstratie op Raadhuisplein Haren

Harenaren worden via sociale media opgeroepen om vanmiddag om half vier naar het Raadhuisplein te komen voor een demonstratie. Gekleed in rood en zwart wordt er gedemonstreerd tegen het besluit om Haren met Groningen en Ten Boer te laten fuseren.

De rode en zwarte kleding staan symbool voor rouw en woede over de plannen voor gemeentelijke herindeling. Ook willen de initiatiefnemers zich laten horen over de gang van zaken  in de Tweede Kamer van afgelopen dinsdag.

De tweede kamer stemt volgende week dinsdag over de herindeling. Als ook de eerste kamer instemt met het voorstel, dan is de herindeling vanaf 1 januari 2019 een feit.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Ik schat dat er nog geen 0,2 procent van de bevolking komt opdagen wat direct aangeeft hoe belangrijk zij het vinden.En niet met de drogreden aankomen dat mensen aan het werk zijn want als dit zo belangrijk is neem je vrij.

    • aanvulling,ik was zelfs nog veel te enthousiast ,we spreken over anderhalf man en een paardenkop.De ijscoboer had het drukker.

  • De D66-afdeling uit het Groningse Haren is totaal niet te spreken over de landelijke partij-afdeling, die zeer tegen de zin van de Groningse sociaal-liberalen in een volmondig voorstander blijkt van het fuseren van het dorp met de stad Groningen. In een woedende blog spreken de Harense D66’ers er schande van.

    Eerder deze week vond in de Tweede Kamer het debat plaats over nieuwe gemeentelijke herindelingen die in de provincie Groningen staan te gebeuren. En met herindelingen wordt bedoeld: zonder zelf enige inspraak te hebben in het geheel, worden kleine dorpjes bij grote steden gevoegd. Weg dorpsidentiteit, weg zelfbeschikkingsrecht. Een grote middencoalitie vindt dat beleid al jaren prachtig (VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie). Eén partij is daar ook steevast bij – D66.

    Of, nou ja, D66? Vooral de Tweede Kamerfractie van D66 en D66-minister Kajsa Ollongren. Want als je het aan D66-raadsleden in Haren vraagt, dat gedwongen met Groningen zal worden gefuseerd, dan zitten ze helemaal niet zo te wachten op zo’n gemeentelijke herindeling. Haren wil gewoon Haren blijven, en niet Groningen worden. Zwaar teleurgesteld zijn ze dan ook dat hun eigen van schaalvergroting dromende partijgenoten daar totaal anders over lijken te denken.

    In een woedende blog schrijven de plaatselijke D66’ers over het bezoek dat ze vanuit Haren tevergeefs hebben gebracht aan de Tweede Kamer. En op de muur van onbegrip waarop ze nota bene bij hun eigen mede-partijleden stuitten:

    “De fractie en de wethouder van D66, alsmede een flink aantal leden, volgden het debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Samenvoeging Groningen, Haren, Ten Boer. Zij vertrokken die avond om half elf met tenen die vooral door hun eigen partijgenoten krom getrokken waren. ‘Ontluisterend’ was hun unanieme oordeel.

    Vanuit Haren zijn verscheidene gesprekken gevoerd met de partijgenoten in Den Haag. Er is heel veel informatie toegezonden. Dan is het pijnlijk en frustrerend te merken dat niets daarvan is meegenomen in de bijdrage van de woordvoerder Monica den Boer, noch in de bijdrage van minister Kajsa Ollongren. D66Haren is volkomen genegeerd in Den Haag.

    Erger was dat Monica den Boer zich bediende van onjuiste argumenten. Nepnieuws. Haren zou de subsidie op het zwembad hebben stopgezet, bezuinigen op onderwijs, voorzieningen en armoedebeleid en er zou geen geld zijn voor innovatie en ambtelijke capaciteit. De financiën zouden er beroerd voor staan en er zou een bestuursakkoord zijn van drie gemeenten.

    Ook de minister liet blijken zich niets aan te trekken van de opvattingen van lokale D66’ers. En zei – nota bene – ‘Zo kan het niet langer. Er moet wat gebeuren. Ik denk dat de mensen in Haren dat zelf ook wel weten.’ Heet zoiets niet ‘overdekking van het tegendeel’?”

    Verspreiding van nepnieuws, het hanteren van onjuiste argumenten, een arrogante en betweterige houding jegens een gemeente die de minister zelf nog nooit bezocht heeft… Die mogen Ollongren en de D66-Kamerfractie dus mooi in hun zak steken.

Recente berichten

‘Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien’

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

2 uur geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

3 uur geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

3 uur geleden

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

4 uur geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

5 uur geleden

Forum organiseert deze zomer weer Rooftop Cinema: “Op 45 meter hoogte onder de sterrenhemel films kijken”

Forum Groningen organiseert deze zomer wederom Rooftop Cinema. Op verschillende dagen in de zomermaanden kunnen…

6 uur geleden