Staking streekvervoer gaat door: maandag en dinsdag geen bussen en treinen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De staking in het streekvervoer mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdagmiddag besloten. De staking betekent dat er komende maandag en dinsdag geen bussen rijden, en dat ook de treinen van Arriva niet rijden.

De rechtszaak die in Utrecht diende was aangespannen door de verschillende vervoersbedrijven, verenigd in het VWOV. Zij eisten een verbod op de staking omdat deze onrechtmatig zou zijn. Ook zouden de stakingen maatschappelijk ontwrichtend zijn omdat er in de meivakantie veel toeristen van het openbaar vervoer gebruik maken. Buschauffeurs onderhandelen al een erg lange tijd over een nieuwe cao. Ze willen in de nieuwe overeenkomst betere afspraken over werkdruk, plaspauzes en loonsverhoging. Eerder werd in de Kerstvakantie ook al een dag het werk neergelegd.

De staking betekent voor Groningen dat de bussen van Qbuzz en Arriva niet rijden, en dat ook de treinen van Arriva niet rijden. “De cao bij de Arriva-machinisten is weliswaar een andere dan die van de buschauffeurs, maar wij staken ook”, zegt vakbondsman Wim Eilert van VVMC. “De uitspraak van de rechter had voor ons ook weinig invloed omdat wij sowieso hadden gestaakt”. De Arriva-machinisten zitten ook al tijden zonder cao. Zij willen een salaris dat gelijk is aan dat van hun collega’s bij de NS.

“Nog te vroeg om te spreken over staking bij machinisten”
Een woordvoerder van Arriva wil de staking onder de trein-machinisten nog niet bevestigen. “Het is nog te vroeg om daar nu uitspraken over te doen. Morgen (vrijdag, red.) vindt er een veiligheidsoverleg plaats. Dit is standaard als zulke situaties als deze spelen. In dit overleg bespreken we of het verantwoord is of het werk neergelegd kan worden, waarbij we dan vooral kijken naar de consequenties en de veiligheidsaspecten. Morgen in de loop van de dag kan ik meer duidelijkheid geven.”