Categorieën: Nieuws

GGD: “Schimmels in woningen niet gezond “

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst in de stad vindt schimmels in woningen niet gezond.  

De SP in de gemeenteraad klaagde al bij alle woningcorporaties over schimmels in woningen, een probleem wat door de hele stad speelt. Er werden ook Kamervragen over de kwestie gesteldDe GGD heeft zorgen over de kwestie, met name schimmels in de huiskamer zijn niet goed omdat mensen daar langer verblijven.

De SP ziet wel een rol weggelegd voor de GGD, zij wil dat de gezondheidsdienst toe gaat zien op het leefklimaat in woningen van corporaties en wil dat vastleggen in de prestatieafspraken die de gemeente maakt met de corporaties.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Corporaties werken alleen met standaardoplossingen. Mechanische ventilatie bijvoorbeeld, maar kijken niet naar de daadwerkelijke oorzaak. Daar hebben ze waarschijnlijk niet eens de expertise voor. Gevolg is dat de schimmelproblematiek ongericht wordt aangepakt. Het mag ook nog eens niks kosten. Dat maakt het alleen maar schrijnender.

  • Schimmels komen vaker voor in de slaapkamer dan de huiskamer. Dit komt doordat veel sociale woningen alleen dubbel glas hebben op de benedenverdieping. Dubbel glas heeft veel minder last van condensvorming. Het enkele glas boven daarentegen wordt iedere nacht nat omdat men in de ruimte slaapt en vocht verliest. met andere woorden. De volledige woning moet dan dubbel glas worden voorzien. Dit is geen comfortmaatregel, dit is noodzakelijk. Op de voorbeelden in het filmpje gaat het ook vrijwel steeds om enkel glas. Uiteraard is dit ook een kwestie van regematig schoonmaken, maar voorkomen is beter dan genezen.

    • Vochtige lucht is ook duurder om te verwarmen dan droge lucht.

      In het kader van de energietransitie ook hier nog een wereld te winnen!

  • In het verleden heb ik veel problemen gehad als gevolg van mechanische ventilatie. Nou, de GGD gaf niet thuis hoor...
    Nieuwe installatie gekregen, verkeerd aangesloten waardoor nog meer condens en schimmel. Woningbouw gaf altijd volkomen imbeciele adviezen... we goed ventileren hoor... Ik deed niet anders en hielp allemaal niets!

  • De standaard reactie van een woningbouwvereniging is altijd dat je meer moet stoken en luchten. Ook al zak je dwars door de inmiddels verrotte vloer, is het 30 graden buiten hup omhoog die kachel. U douche zeker te vaak, met schimmel in de keukenkastjes en de douche op de bovenverdieping ? Ik heb alle excuses waarbij de oorzaak van de ellende bij mij werd neergelegd al voorbij horen komen.
    Een advocaat bracht na 10 jaar ellende met schimmel tot in de keukenkastjes uitkomst, en toen ging het nog moeizaam. ( sprak ze uit ervaring)
    De oorzaak was een bouwkundige met daarbovenop fouten door de woningbouwvereniging bij een renovatie.

  • Een tip: elk jaar een verplichte serviceloop in de corporatiewoningen.

    Woningstichting De Huismeesters heeft de serviceloop meerdere jaren geleden afgeschaft. Om te bezuinigen.

    In de prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties dient de verplichte jaarlijkse serviceloop weer opgenomen te worden. Mede vanwege sociale redenen.

    • Ik denk niet, dat iedereen daar prijs opstelt. Om jaarlijks iemand over de vloer te krijgen.

      Iemand die niet klaagt, hoeft dit immers ook niet.

  • Het is toch eigenlijk best vreemd, voor ieder product hebben we regels en controle, van kroket tot krultang, maar deze slagers mogen blijkbaar hun eigen vlees keuren, totdat een (groep) bewoners iets onderneemt. En dan is het nóg lastig.

    Of in de woorden van Terry Pratchett:
    And, while it was regarded as pretty good evidence of criminality to be
    living in a slum, for some reason owning a whole street of them merely got
    you invited to the very best social occasions.

  • Er bestaat toch zoiets als een gemeentelijke bouwinspectie die tot taak heeft te controleren of bouwkundige situaties voldoen aan wetgeving en zo nodig te handhaven? Zet dat geen zoden aan de dijk dan de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) inschakelen!

  • Ik ben op bezoek bij vrienden en die willen een nieuwe wasemkap installeren. Kan niet, zeg ik. Alleen een motorloze kap want je hebt centrale ventilatie. Ja maar, als we de ventilatie hoog zetten blaast het in de wc en in de badkamer. Ik ga kijken en zie dat de itho box 180 verkeerd aangesloten is. Paar dagen later komt er een monteur die hem goed installeert. Ondertussen hebben deze mensen wel een paar jaar in een schimmelhuis gewoond. Daarom zijn ze steeds ziek, denken ze, staat er schimmel overal in huis en ruikt het hele huis naar eetluchtjes als ze koken. Vele klachten bij Lieven de Key hebben tot niets geleid. Pas nu ik gemeld heb dat de boel verkeerd aangesloten is komt er een monteur. Ik adviseer ze om Lieven de Kei aan te klagen .

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

53 minuten geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

1 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

2 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

4 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

5 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

5 uur geleden