Binnenstad verkeersvrij rond Koningsdag

De binnenstad is tijdens Koningsdag grotendeels afgesloten, om de komst van de koninklijke familie naar Groningen zo goed mogelijk te laten verlopen.

In de ochtenduren van 27 april zijn in delen van de binnenstad helemaal geen voertuigen toegestaan. Daarvoor komen er hier en daar tijdelijk slagbomen rond de diepenring, poortjes en inrij- en parkeerverboden. De gemeente wil hiermee het grote aantal bezoekers ruim baan geven. Er worden die ochtend 30 duizend bezoekers verwacht. Bovendien moet de binnenstad goed bereikbaar blijven voor de hulpdiensten.

Tijdens de Koningsnacht en Koningsdag gelden de maatregelen in een groter gebied dan voorgaande jaren, en ze duren ook langer. De binnenstad gaat op 26 april om 19.00 uur op slot en dat duurt de hele Koningsdag, tot middernacht. Ook mogen er geen fietsen staan op de looproute van de koninklijke familie.

Bewoners en ondernemers krijgen deze week een brief met informatie. Bezoekers krijgen het advies op 27 april lopend naar de binnenstad te gaan. Wel komen er duizenden extra fietsenrekken en diverse verkeersregelaars.