Aardverschuiving in Groninger schaakwereld

sport

De sponsor van het eerste team van SISSA stopt en het tweede team van SISSA gaat een eigen club beginnen.

Volgens goede bronnen worden het eerste en tweede team van SISSA mogelijk teruggetrokken uit de Nederlandse schaakcompetitie. Dat heeft grote gevolgen voor de Groningse schaakwereld, want SISSA 1 speelt in de Meesterklasse en SISSA 2 in de Eerste Klasse. Na de degradatie van Groninger Combinatie uit de Meesterklasse zou dat kunnen betekenen dat Groningen plotseling geen team meer in die klasse heeft.

De sponsor van het eerste team heeft besloten om te stoppen. Er zijn wel gesprekken gaande tussen de besturen van SISSA en Groninger Combinatie om beide eerste teams te combineren tot een sterk team. Die gesprekken verlopen moeizaam en diverse spelers zien dat niet tot stand komen.

Het tweede team van SISSA heeft een uitstekend seizoen gedraaid in de Eerste Klasse.  Met 12 punten uit 9 wedstrijden eindigde het team op de derde plaats. De spelers van SISSA 2 gaan de ontwikkelingen niet afwachten en ze hebben besloten om een nieuwe club op te richten. Die club krijgt geen recht op een plaats in de Eerste Klasse, maar moet starten in de nieuwe Vierde Klasse landelijk. De naam van de nieuwe club is nog niet helemaal zeker, maar de spelers hebben het over LOS (Lokatie Onafhankelijk Schaken).

In de 9e en laatste ronde van het Nederlands Kampioenschap voor clubteams verloor SISSA met 4,5-5,5 van Voerendaal. Zowel Jorden van Foreest als zijn broer Lucas speelden remise. SISSA eindigde daardoor met 7 punten uit 9 wedstrijden op de zevende plaats van de tien teams in de Meesterklasse. Groninger Combinatie was al gedegradeerd, maar er werd in de laatste ronde wel gewonnen van Rotterdam, dat daardoor als tweede team degradeerde. Groninger Combinatie eindigde met 4 uit 9 op de laatste plaats. LSG uit Leiden was een ronde voor het einde al kampioen van Nederland geworden.