Protest tegen kappen bomen bij Der Aa-kerk

nieuws
Foto: Emma Westers

De Bomenridders Groningen gaan vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Der Aa-Kerk. Dit uit protest tegen het kappen van enkele bomen.

De gemeente heeft plannen om er een verblijfplaats voor bezoekers van de stad van te maken en daardoor moeten vijf van de elf bomen sneuvelen. Die bomen zouden ziek zijn.

De Bomenridders zijn het er niet mee eens en gaan handtekeningen inzamelen en er wordt met muziek informatie gegeven. De Bomenridders zijn niet alleen tegen de kap van de bomen bij de kerk. Ook is de actiegroep tegen de grote bomenkap in de stad en de provincie die momenteel gaande is. Vooral door de aanpak van de zuidelijke ringweg worden veel bomen gekapt.

Deel dit artikel:

 1. De bomen die de façade van de toren verhullen mogen best weg. Je zou die kan als entree van de kerk moet gaan gebruiken zoals het hoort. In Groningen schijn je altijd door een zijdeur naar binnen te moeten. Vreemd gebruik. Bomen in een stad zijn niet heilig. Ze moeten de architectuur niet verhullen, maar complementeren.

  1. Om de verbouwing van de historische binnenstad legitiem te krijgen aldus de argumenten van Marc uit Brabant. Dit doen we dan, door er een pretpark van te maken voor de Happy Few .. aldus Marc uit Brabant.

   1. Wat heeft zijn afkomst met zijn mening over dit onderwerp te maken, Otto? Mogen van jou alleen Groningers die twee of meer generaties in Groningen hebben gewoond een mening hebben over de stad? Zo ja, wat is dat voor achterlijke opvatting?

   2. Ik ben een heuse nazaat van een generatie dat zekers terug gaat naar de 17de eeuw, Oscar. En daarna liep het spoor bijster, doordat de registratie van onze stamboom ophield in het stadsarchief. Overigens voor velen, want het werd daarvoor vrijwel niet bijgehouden. Hetgeen ooit door een familielid is uitgezocht in de jaren 80.

    Decennialang is er gestreden voor een beetje welvaart. Er zijn volop rapporten daarover geschreven En nu laten we zoveel studenten binnen en anderszins en verbouwen daarvoor zelfs de binnenstad. En ze doen zelfs alsof het ook economisch goed gaat met Groningen. Om allerlei ander wetsbepalingen legitiem te krijgen en datgeen te verdoezelen. Dit door lieden, die niet in Groningen zijn geboren en opgegroeid. Nooit de problematiek van Groningen hebben gesnoven en zich als een happy few gedragen in beleidskwesties. Het is ronduit scheef wat er momenteel gaande is. Der Aa-kerk heeft ook zo zijn historie en daar mag je nooit aan tornen. Het moet authentiek blijven, zoals het ooit is bedacht en tot op heden nog steeds zo bijligt. En dus laten we dit niet gebeuren. Never! Het zoveelste minkukel van de afgelopen jaren. Sommige straten herken ik zelfs niet meer. Totaal in hun karakter aangetast, door vastgoedexploitanten daarvoor de vrijheid kregen van dit stadsbestuur + gemeenteraad. Met Der Aa-kerk gaan we definitief de streep plaatsen! Het is niet mijn stadsbestuur en gemeenteraad, maar lieden die zich aan ons opdringen! En waar mensen als O.Kars en Marc mee weglopen als vijanden van zijn oervolk! Geen enig respect!

   3. Maar, om niet al te flauw te doen. Je stelt je verschrikkelijk aan en creëert een vijandelijke sfeer om foute redenen. Ten eerste: steden veranderen. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Om onbegrijpelijke redenen zoek je een zondebok in afkomst. We hebben echter met zijn allen besloten dat we dat niet willen, mensen beoordelen op afkomst. Feit is dat afkomst maar voor een klein deel belangrijk is in het in stand houden, of juist veranderen, van het aanzicht van een stad. Het is hoogstens een voorkeur als andere, belangrijker, kwalificaties gelijk zijn. “Bij gelijke geschiktheid de voorkeur voor een Groninger”. Maar als die in de Groninger bevolking niet zijn te vinden, moeten we niet willen settlen voor minder. Dan maar een bestuurder van buiten.

    Ten tweede. “Oerbewoner” is geen ding. Je krijgt er geen privileges door, je oordeel weegt er niet zwaarder door, je krijgt daardoor niet meer verstand van Stadse zaken. Als je vindt dat dat anders moet zijn, richt dan een politieke partij op en verzamel stemmen om daar verandering in te brengen. Ik wens je er succes mee, want nogmaals: het is geen ding. Hooguit iets voor de stamtafel.

    Of de stad momenteel goed wordt bestuurd is een discussie die op merites en op daden moet worden gevoerd, beslist niet op afkomst.

   4. Ook jij hebt nooit de problematiek van Groningen gesnoven; anders was je reactie wel van een andersoortig exemplaar geweest. Het raakt kant noch wal. En nooit laat ik mij in een hoek te drukken, waarmee ik me niet associeer. En jij het huidige politieke klimaat maar al te graag daarvoor wenst te misbruiken. Schaam je! Het enige dat ik vraag; is enige respect voor zijn oerbewoners. Zij verkeren namelijk in een totaal ander flow. Opgegroeid in armoede en dit van generatie op generatie en doorgaans laagopgeleid. Wat er nu gebeurt; dat andere bevolkingsgroepen het hier nu bepalen. En dus ook van het importeren van een totaal andere politiek kleur, waarmee dit zijn oerbewoners het nakijken geeft. Ik als oerbewoners, had ook nooit een voorkeur voor jouw stadstram, maar voor veel grotere infrastructurele projecten, zoals de ZZL, Daar lag de prioriteit. Te meer, Duitsland en Scandinavië destijds ook al aangaven, deze lijn eventueel door te trekken. Jouw regiotram kwam voort vanuit het afblazen van deze ZZL en het geld wat daarvoor vrijkwam. Overigens voor veel minder geld afgekocht. Omdat we zijn opgezadeld met lieden die niks met Groningen hebben. Zich dus niet volharden namens het oervolk. De vijanden van zijn oervolk!

   5. Het is geen ding, Otto. Of je het nou Stadjer, Stad-Groninger of oerbewoner noemt. In de zaken die jij noemt, is dat geen ding.

    Je creëert een enge wij-zij houding die nergens op slaat en doet denken aan “ariërs”.

   6. Een nog een dingetje. We laten ons opdringen door personen die niets met Groningen hebben. Waarvan jij zegt, alsof ze gelijkwaardig zijn dan wel meer kwaliteit bezitten. Voor mij is het belangrijk, dat je gesnoven hebt, wat er zoal speelt. Dossierkennis is de vereiste! Dan had je nooit vanuit die hoedanigheid, de blauwe stad bedacht, of een forum, of een infoversum. Alsook het Groninger Museum is nooit rendabel geweest. De klapper is straks het Forum met enorme exploitatietekorten! Of een stripmuseum, wat weliswaar een particulier initiatief was, maar straks in het forum zijn rentree zal maken.

    Wat een kwaliteit die bestuurders die jij benoemt. Te veel strelen met hun eigen ego ipv zich om andere zaken te bekommeren . Beter kwijt, dan rijk!

 2. Hulde voor de personen zie filmpje: http://www.dvhn.nl/groningen/Bomenridders-bestaan-een-jaar-video-22559556.html , die voor de naam bomenridders staan.
  Het is een goed ding dat je op je “gevorderde” leeftijd inzet voor de natuur in Groningen, in dit geval de bomen.
  Beter dan achter de geraniums gaan zitten moet je maar denken.
  Nee….. zonder gein ..zeer bewonderenswaardig.
  Maar …met de stad ( lees gemeente) Groningen als opponent, is het bij voorbaat een verloren race.
  Die doen alles, wat HUNNIE in den koppeke komt.
  Het is allemaal in het belang voor een “leefbare” BINNEN stad.
  Men ziet de bui al hangen..
  Geen bussen meer ( in de toekomst) over de Grote Markt ..en plannen ??? voor een aanpak Busbaan Kardinge ..richting diezelfde Grote Markt, met de mogelijkheid voor AUTO VERKEER over diezelfde speciaal aangelegde BUS baan VOOR DE BUSSEN.
  Er wordt gesproken over “weer” door de Vinkenstraat met die bussen .
  Wat een randdebielen.
  Tjonge ..tjonge waar is men mee bezig .
  Weet je ook direct waarom er plaats moet worden gemaakt voor die 5 bomen..
  NERGENS VOOR.
  Ze zijn ziek toch ?
  Lekker handig en goed excuus ..toch ?
  Weg ermee er is namelijk geen “verblijfplaats” genoeg rond de Grote Markt.
  Zegt men.
  Ik snap het wel ..hier worden weer een paar ego’s gevoed.
  Kom in verzet ..tegen de afbraak van de leefbaarheid binnenstad.
  Een binnenstad die een hart krijgt zonder leven.. .( Bomen).. een dooie stad dus .
  U wordt bedankt ..

 3. Heel veel succes bomenridders.

  Mijn stad is gegijzeld door personen die niet in Groningen zijn geboren en opgegroeid en het bepalen!

  Zelfs A-kerk schrijven en uitspreken ipv Der Aa-kerk. Hetgeen al aangeeft, dat de affiniteit ver te zoeken is met Groningen. Go Home!

  Groningen weer van ons. Van zijn oerbewoners!

 4. Zo langzamerhand komen wij als wijkbewoners uit de Hortusbuurt niet meer in de binnenstad. Je raakt volledig in de stress vanwege vreemd gedrag van fietsers en voetgangers. Spreek maar niet van het autoverkeer was er zogenaamd moet zijn. De binnenstad raakt volledig in de “ban” van horeca ondernemers. Als voetganger breek je bijna je benen over allerlei meubilair op de stoep welke bestemd is voor de voetganger. Tel je het verlies van bomen er bij dan is het helemaal armoede of geestelijke armoede ? Laat de binnenstad een verblijf zijn van welzijn of bestaat dit woord en vooral de betekenis hiervan niet meer. Gemeente raadsleden neem de benenwagen en ondervind de vele moeilijkheden die er zijn in de binnenstad. Geef het bestuur van de stad de opdracht tot welzijn van uw inwoners.
  Hopelijk verdwijnt deze reactie niet in de onderste lade van het bureau der gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *