Gaswinning tegen 2030 naar nul

De gaswinning uit het Groningenveld wordt volledig beëindigd. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagmiddag bekendgemaakt.

Volgens de minister-president kan door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico de veiligheid en de veiligheidsbeleving in de provincie op afzienbare termijn worden gegarandeerd. Uiterlijk per oktober 2022 gaat de gaswinning dalen tot onder het niveau van twaalf miljard kuub. In 2029 moet het op nul zijn aanbeland.

De ministerraad heeft donderdagmiddag ingestemd met het plan. De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. De aardbevingen veroorzaken schade aan huizen en gebouwen en zorgen voor onzekerheid bij bewoners. Bovendien heeft de versterkingsoperatie grote gevolgen voor het aangezicht van de provincie.

Reacties:
De eerste reacties op het besluit zijn inmiddels binnen. Gedeputeerde Eelco Eikenaar laat aan OOG weten zeer verheugd te zijn met het nieuws: ‘Dit is zeker goed nieuws, het is een lang gekoesterde wens van de Groningers. Eindelijk is er rechtvaardigheid in zicht.’ Eikenaar zegt daarnaast dat hij de ontwikkelingen goed in de gaten houdt: ‘Ik laat mij niet voor één gat vangen. Dus op het moment dat het terugdraaien van de gaswinning ook maar één moment gaat tegenvallen, dan zal ik onmiddellijk weer op de barricades staan.’

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP reageert geëmotioneerd in een video op haar Facebook:

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks laat weten: “GroenLinks vindt het terecht dat het kabinet dit probleem erkent. De richting die dit kabinet inslaat is de juiste. Groningers moeten er zeker van kunnen zijn dat het niet bij plannen blijft, maar dat de afbouw van de gaswinning snel werkelijkheid wordt. Ik heb onmiddellijk een debat aangevraagd en krijg daar graag meer duidelijkheid over de garanties die minister Wiebes de Groningers biedt.”

“Een historisch besluit”, aldus D66 Tweede Kamerlid Rob Jetten. “Het kabinet zet veiligheid van Groningers echt op de eerste plaats. We zetten alles op alles om binnen enkele jaren te stoppen met de gaswinning in Groningen. De beste garantie voor de veiligheid van de Groningers”.

“Ik ben erg blij met het besluit van het kabinet om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk omlaag te brengen naar nul”, zegt ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber. “Daarmee zetten we Groningen voorop: Groningen first! We moeten af van onze gasverslaving. Dit is het eerste kabinet dat uitspreekt dat de Groningse gasvoorraad niet wordt uitgeput. Het is goed nieuws voor de Groningers die zich jarenlang onveilig hebben gevoeld in hun eigen huis. Den Haag heeft een ereschuld aan de Groningers. Recht doen en herstel van geschonden vertrouwen moeten centraal staan. We willen Groningen een nieuw toekomstperspectief geven en er voor zorgen dat de provincie koploper wordt in de energietransitie.”

Kritisch

Milieudefensie is positief, maar heeft ook een kritische noot: “Groningen heeft er lang op moeten wachten”, zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. “Gelukkig is dit kabinet voortvarend aan de slag gegaan, dat is goed nieuws. Maar het gasgebruik gaat met deze maatregelen nauwelijks naar beneden, er wordt vooral overgeschakeld op importgas met nieuwe stikstoffabrieken. Op deze manier houden we onze gasverslaving nog tot 2050 in stand. Dat is niet goed voor het klimaat. Heel Nederland moet van het gas af, zo’n 7 miljoen huizen. Het is zaak dat Wiebes ook daar meer haast mee maakt én serieus geld uittrekt zodat iedereen kan overstappen op koken en stoken zonder gas.”