3 Groningse patiënten deden mee aan stopgezet kankeronderzoek

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Drie Groningse patiënten van het UMCG deden mee aan een studie naar galwegkanker dat onder leiding stond van het AMC in Amsterdam. De studie werd afgebroken omdat tijdens het onderzoek veertien van de in totaal 54 deelnemers kwamen te overlijden. Dit werd vervolgens niet doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

“Het Amsterdamse ziekenhuis leidde en coördineerde het onderzoek”, vertelt Joost Wessels van het UMCG. “Zoiets is heel gebruikelijk bij onderzoeken naar ziektes die, in medische termen uitgedrukt, niet vaak voorkomen. Een ziekenhuis zet dan een onderzoek op waarbij andere ziekenhuizen patiënten leveren. In dit geval ging het om drie patiënten van het UMCG. Daarnaast participeerden Maastricht en Rotterdam in het onderzoek.

“Geen discussie over stopzetten”
De studie werd uitgevoerd tussen 2013 en 2016. Bij het onderzoek werden twee methoden bekeken om overtollig gal uit de lever af te voeren. Bij de ene methode stierven drie patiënten, bij de andere elf. “Tijdens een tussen moment kwamen deze resultaten naar voren waarop de medische toetsingscommissie besloten heeft het onderzoek direct stop te zetten. Hier is ook geen discussie over geweest.”

“Groningse deelnemers niet gestorven aan gevolgen onderzoek”
Volgens Wessels zijn er geen Groningse deelnemers overleden aan de gevolgen van het onderzoek. “Van onze drie patiënten zijn er twee overleden, maar heeft dit geen relatie met het onderzoek. Feit is wel dat toen dit bekend werd we familie en nabestaanden een brief hebben gestuurd met tekst en uitleg.”

“Verbazingwekkend”
De Patiëntenfederatie heeft woensdagochtend verontrust gereageerd op het nieuws. “We vinden het verbazingwekkend dat het AMC in Amsterdam de Inspectie niet op de hoogte heeft gebracht”, aldus een woordvoerder. “Als er veertien van 54 deelnemers overlijden dan denken wij dat dit geen toeval is, maar bestempeld kan worden als een calamiteit waar melding van gemaakt moet worden.”