Categorieën: Nieuws

SP: ”Huren moeten omlaag”

Volgens Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, moeten stadse woningcorporaties de huren flink verlagen.

Uit een onderzoek van de woonbond blijkt dat corporaties in de stad over een periode van twee jaar zeventien tot negentig miljoen euro overhielden. Per woning komt dat neer op een bedrag tussen de 2700 en 4300 euro. De afgelopen jaren wezen de socialisten vaker op achterstallig onderhoud, schimmelproblematiek een een gebrek aan sociale huurwoningen. Het eerste dat de woningcorporaties volgens Dijk moeten doen, is het verlagen van de huren.

Per woning moet de huur met 50 tot 100 euro per maand omlaag.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Dat is ook niet eerlijk, wat de SP wil, door alleen de hoge huren te willen verlagen. De mensen die verantwoord bezig waren, door juist een sociale huurwoning van het hogere segment te negeren, dupeer je daar weer mee!

      • Ik heb het gehoord inderdaad. De huur moet over de gehele linie omlaag. Dit doe je dmv procentjes te noemen over de gehele sociale huursector. Ook niet 'om te 'beginnen'. Van uitstel komt afstel. Het is niet eerlijk, dat als iemand verantwoord bezig is en derhalve die zgn wenswoning aan zich voorbij heeft laten gaan, straks op eenzelfde huur zit, als de woning, wat deze persoon graag in principe graag had gewild.

      • Otto,ik wilde graag dat ik eerder geweten had dat de bitcoin omhoog gingen,nu heeft dat geen zin meer.In goedkope huurhuizen zitten veel mensen met huursubsidie en een lagere huur levert een lagere subsidie op dus schieten deze huurders per saldo er sowieso niets mee op.

      • Je hebt mijn insteek niet begrepen. Het is geen speculeren! Bovendien zijn sociale huren met een hoger huur naar rato met huurtoeslag per saldo duurder. Op het moment, dat je de woningen in de 600+ onder de huurtoeslag grens brengt, is er ook geen differentie meer. SP loopt op zaken voor, die komen gaan. De nieuwe grens voor huurtoeslagontvangers en de zgn vrije sector als een kunstmatige creatie. En vergissing in het beleid, van de afgelopen jaren. Men dacht, dat de markt in dit gat zal begeven. Dit gebeurde dus niet. Het geeft ook aan, hoe nauw de SP is betrokken bij het regeringsbeleid als een tegenwoordige regentenpartij. Zoek verdieping AUB!

  • Huurders in beschimmelde en tochtige woningen... en aan de andere kant bijvoorbeeld een woningCORPOratie (geen woningcoöperatie zoals in de tekst hierboven) als Nijestee die zich verrijken door een protserig en peperduur pand aan het Damsterdiep kon laten neerzetten. Om maar iets te noemen.
    Goh, waar zou dat toch van betaald zijn? 3x raden, herstel: 1x raden.

  • Sociaal of niet, we betalen in Nederland de hoofdprijs voor een dak boven ons hoofd. Vroeger was de stelregel dat je 1/3 van je besteedbaar inkomen kwijt mocht zijn aan huur, die stelregel is allang ten grave gedragen.

  • Als de overheid eens begint om lasten te verlichten, dan hoeven de huren ook niet omlaag.

    Ik ken er nog een paar:
    - Werknemers willen meer loon
    - Werknemers willen minder belasting
    - Autobezitters willen minder wegenbelasting en lagere accijns
    - Wij willen niets betalen voor zorg
    - De overheid wil meer geld
    - Europa wil meer geld

    Ik weet de oplossing! Gewoon weer 60 miljard kuub per jaar oppompen.

  • die man weet niet waar hij het over heeft. 600 euro zelfde kosten als een koopwoning.... En wat maakt het uit, als ze de huren verlagen krijgen mensen minder huursubsidie. En dan willen ze gemengde wijken met arm en rijk, maar als je rijk bent betaal je opeens via een extra heffing nog een keer meer dan je huursubsidie incasserende buurman. Als je een woning van 600 euro niet kan betalen met huursubsidie, moet je misschien eens verhuizen. En die schimmelproblematiek. Is natuurlijk gewoon belachelijk. Gewoon allemaal stoppen met huur betalen tot het is opgelost en een goede advocaat in de arm nemen.

    • Ha! Ik ben rijk volgens jouw definitie, want ik heb een koophuis met koopsubsidie (HRA). 1,5 jaar geleden mijn dak vol gelegd met zonnepanelen, dankzij een teruggave van de energiesubsidie. Daarop tegenwoordig ook een positief rendement. En die arme sloebers, maar betalen (wat ik inpik) via een extra belasting op de energierekening van straks honderden euro's per jaar. Zij hebben deze mogelijkheid niet. Want de woningcorporaties worden hiermee oneerlijk toebedeeld voor energiebesparende maatregelen. Gelukkig, worden de huurders ietwat ontzien met andere regelingen, zodat de huurders niet het onderspit zullen delven versus de huizenbezitters. Ondertussen heb ik al rekenschap gehouden, zodra de HRA eraf gaat (als wens van het IMF) de woning mij financieel niet onder water zet. Deze financiële ruimte heb ik inmiddels daarmee gecreëerd. Ik ben een gelukkig mens, maar tegelijkertijd ook een bekommering om mijn medemens. Mijn gedachtes zijn nooit egoïstisch, maar altijd vanuit het collectief.

Recente berichten

“Woensdag zomers warm, ook komende dagen warm met kans op regen- en onweersbuien”

De komende dagen gaan zomers warm verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op woensdag…

6 uur geleden

Zoekactie naar mogelijke drenkeling in Zuidlaardermeer wordt voorlopig niet hervat

De zoekactie naar een mogelijke drenkeling in het Zuidlaardermeer wordt voorlopig niet hervat. De afgelopen…

7 uur geleden

Deelnemers strijden om de felbegeerde Kunstbende Awards in De Oosterpoort

Deelnemers hebben dinsdag in De Oosterpoort gestreden om de Kunstbende Awards. Het ging om een…

7 uur geleden

Brandweer bevrijdt kat die vastzit achter ventilatierooster

Brandweerlieden hebben dinsdagavond een kat bevrijd die vast was komen te zitten achter een ventilatierooster.…

8 uur geleden

Donar stunt in geweldige wedstrijd tegen Antwerpen

Donar heeft dinsdagavond voor 3700 toeschouwers in een spektakelstuk gewonnen van Telenet Giants Antwerp. De…

8 uur geleden

Kleintje Voetbalkamp Groningen strijkt neer in Haren: “Bij ons is iedereen gelijk, er zijn geen indelingen op niveau”

Voetbalkamp Groningen is deze week neergestreken op de velden van Be Quick in Haren. Het…

8 uur geleden