Categorieën: Wijken

Wethouder wil straatnamen Zeeheldenbuurt niet veranderen

“Dat gaan we niet doen”, is de reactie van wethouder Joost van Keulen op Twitter op het verzoek van actievoerders om de Piet Heinstraat in de Zeeheldenbuurt een andere naam te geven.

In een interview met het Dagblad van het Noorden zegt de Bond van Antifascisten dat Piet Hein misschien de zilvervloot heeft veroverd, maar dat Hein ook een zeerover was die mensen onderdrukte.

Ook veel andere bekende Nederlandse zeevaarders waren in de vorige eeuwen volgens de bond niets meer dan misdadigers. Hun namen moeten daarom van onder meer straten en scholen verdwijnen. Gezien de reactie van Van Keulen lijken de actievoerders in Groningen echter weinig kans te maken.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Ze noemen zichzelf antifascisten maar ze bevinden zich in hetzelfde spectrum maar dan aan de overzijde.Overigens boeit 99.99999 procent van Nederland zich totaal niet wat de antifascisten vinden of willen,het zijn slecht een paar kont kruimels die denken dat alles wat zij doen het enige juiste is wat op zich al lachwekkend is.
    Zodra ze wat ouder zijn duiken ze weer op in allerlei stichtingen gevoed met belastinggeld want daar schuiven ze de principes graag voor op zij.

  • Volkomen geschift die lui! Ze mochten willen, dat ze maar een schijntje in hun leven presteerden van wat de zeehelden hebben gedaan! Dus gewoon Piet Heinstraat en Admiraal de Ruijterlaan.. Van dat tuig zal nooit een straatnaam worden vernoemd.

  • Ach ja, de sjw'tjes. Laten ze aan baan gaan zoeken of een opleiding volgen waarmee ze uiteindelijk invloed kunnen uitoefenen. Alhoewel nu ik het zo tik, doe het toch maar niet.

  • Toen Trump het in de rellen in Charlotsville of goede en slechte mensen aan beide kanten had, had ie toch wel gelijk.

    Generaal Lee was geen kwaaie gast. Zijn drijfveer om het Zuiden militair te leiden, had niets met slavernij van doen. Onder de tegenstanders van het weghalen van het beeld zaten mensen die er tegen waren dat SJW-fascisten de Amerikaanse geschiedenis uit het straatbeeld wilde doen verdwijnen. Mensen die wat betreft de discussie over namen van Zeehelden, het standpunt van bovenstaande reaguurders zouden delen.

    En aan de kant van de tegenstanders van het beeld van General Lee, had je de - om onduidelijke redenen nog niet als terroristisch geclassificeerde - linksfascisten van Antifa.

      • Teo

        Denk dat je wat context mist. Deze sjw-onbenulligheid komt rechtstreeks uit de VS overgewaaid.

    • Ja joh, die Lee was eigenlijk best wel een toffe peer. Dat ie voor de pro-slavernij kant vocht wist ie ook eigenlijk helemaal niet, hij wilde gewoon graag een leger aanvoeren, moet je em er niet op aankijken dat mensenrechten hem verder koud lieten.

      Volgens mij gaat die standbeeldendiscussie in de VS minder over 'Amerikaanse geschiedenis in het straatbeeld willen doen verdwijnen', maar eerder over de verering van bepaalde historische figuren in de vorm van standbeelden. Nu kun je Robert E. Lee z'n persoon en doelen verdedigen wat je wilt, het blijft zo dat hij aan de kant stond die voor de instandhouding van slavernij was, en een aantal enorm 'on-Amerikaanse' waarden aanhingen (en bovendien de 'vijand' in de burgeroorlog was). Een beetje alsof wij in Nederland standbeelden van nazi-generaals hadden gebouwd en nu staan te verdedigen door te zeggen dat deze specifieke generaals ''echt niet pro-holocaust waren, maar gewoon een sterk Germaans vaderland wilden waarborgen''. Alles leuk en aardig; ze vochten nog steeds voor een regime dat afgrijselijke ideeën aanhing en hoeven daarom niet vereerd te worden. Hetzelfde geld voor Robert E. Lee; die gast vocht tegen de vorming van het land waar al die Amerikaanse nationalisten zogenaamd zo trots op zijn en graag de straat voor op gaan.

      Maar goed, ik zie dat je de rellen in Charlotsville al aardig opgedeeld hebt in ''SJW-fascisten'' en de terroristische ''linksfascisten van Antifa'' tegenover mensen die een historisch straatbeeld willen behouden. Klinkt fair. Complotdenkers en rechts-radicalen hebben immers het monopolie om kritisch naar de samenleving of geschiedenis te kijken. Linkse mensen die dat doen, dat zijn de fascisten van SJW's en Antifa-terroristen, die mogen blijkbaar doodgereden worden met auto's.

      Ik hoop trouwens dat je de ironie in ziet van het benoemen van ''sjw-onbenulligheid'' als een overwaaisel uit Amerika, maar je het zelf nodig vind om Charlotsville erbij te halen om je punt te maken (trouwens hoop ik ook dat je doorhebt dat Amerikaanse Antifa en de Nederlandse ''Bond van Antifascisten'' niet hetzelfde zijn).
      En ik denk ook dat mensen al wel eerder in opspraak kwamen tegen dit soort straatnamen, lang voordat men 4chan-termen als ''SJWs'' begonnen te gebruiken.

      • https://www.trouw.nl/home/behandel-het-standbeeld-van-lee-in-de-geest-van-lincoln~a055ed37/

        Wordt mijn verbazing over malle anti-Trump hysterie mbt uitspraken over Charlotsville redelijk onder woorden gebracht.

        Verder is er genoeg te vinden over nauw met Killary Clinton bevriende gouverneur van de staat waar Charlotsville deel uitmaakt, en andere anti-trump gezachtsdragers die gestoorde antifa-hordes graag lieten botsen met pro-standbeeld (vanwege verering danwel vanwege het niet willen uitgummen van de historische figuur Lee) clubs.
        Clubs die uiteraard flink geïnfiltreerd zijn door agitators van de overheid. Zoals elke club buiten het door cryto-feodalen geaccepteerde politieke spectrum (dus heel links of heel rechts), flink geïnfiltreerd is door de veiligheidsdiensten.

        Waarom wilden Clinton-gelieerden onder leiding van (uit mijn hoofd) gouverneur McAufile deze clash? Omdat identity politics en de Rusland-hoax volgens de Obama/Killary-poot in de Swamp/Deep State/NWO de twee manieren zouden zijn om de Trump Train te stoppen. Sad!

        Door deze clash reed een rechtse en psychiatrische figuur in op een stel militante tegenstanders. Niet goed te praten. Ook niet omdat hij misschien in paniek was vanwege de met voorwerpen op zijn auto slaande antifa's. Een paniek die vanwege de fascistoïde voorkeur voor het met geweld snoeren van ongewenste politieke meningen van Antifa's (een rood MAGA petje is al genoeg voor een zware mishandeling) zeker niet ongegrond was. Maar praat dit inrijden daarom niet goed. Wrong!

        Merkwaardig is het dat de door Soros gestuurde linkse haatbrigades Trump, en mensen met rode petjes met vier witte lettere, zonder na te denken, racistischer dan Killary of Obama vinden.
        Voordat Trump echt een kans op presidentschap leek te maken, werd hij niet als racist gezien. Beschuldigingen kwamen pas toen de paniek bij de Swamp toesloeg. Net als die beschuldigingen van sex met hoeren, plassex in Rusland en aanrandingen.
        Met inreisverbod voor mensen uit bepaalde landen, deed Trump niets anders dan wat Obama in 2011 met inwoners uit drie islamitische landen deed. Obama de charmante sociopaat die meer dan drie miljoen illegalen buiten gooide, en Quantanamo Bay, in tegenstelling tot beloften, gewoon acht jaar open hield. Maar Obama heeft aardig wat pigment, en kan wordt door de links-fascist daarmee automatisch gevrijwaard van de racisme-aanklacht. Pathetic!

        Over dat het ironisch is dat ik over sjw-overwaaisels praat en zelf met rellen in Charlotsville kom. Niks ironisch. Leg er mee uit dat anti-zeeheld gebeuren, een basis in Amerikaanse toestanden heeft. Daarmee niet ontkennend dat er in Nederland vast eerder warhoofden zijn geweest die - los van de linkse mode in de VS - bevangen zijn geweest door koortsige cultuur-relativistische zenuwziektes, en uit white saviourism en white guild ouwe zeebonken van hun sokkel wilden halen. No change!

    • Hahaha, oh jee ''Killary'' en ''Soros gestuurde haatbrigades''. Ik zie dat de Infowars-schakel weer hard om is gegaan. Blijkbaar zie je gehele politieke spectrum ook niet erg breed, aangezien iemand die anti-Trump is niet per definitie pro-Obama of Hillary hoeft te zijn. Maar blijkbaar is whatabboutisme je voornaamste stokpaardje; dus blaat maar gerust door over hoe Obama en kornuiten eigenlijk een pact met de duivel en Soros hebben en waarom Trump daardoor een toffe peer blijkt te zijn.

      Het is sowieso niet tof om iemand iets aan te doen vanwege hun mening, of wat voor pet ze dragen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar het verbaast me toch dat je zo makkelijk spreekt over ''SJW-fascisten'' of 'terroristische Antifas' wanneer het ook gaat over mensen die iets in de maatschappij willen aanpassen waar jij het blijkbaar niet mee eens bent. Volgens mij heeft de Bond van Antifascisten niemand in elkaar geslagen onderweg naar de brievenbus om het verzoek in te dienen, waarom zijn het dan SJW-fascisten? Omdat ze iets willen waarmee jij het oneens bent? Beetje dubbel toch?

      En over die ''paniek die vanwege de fascistoïde voorkeur voor het met geweld snoeren van ongewenste politieke meningen van Antifa’s''. Je weet toch dat organisatoren van die 'Unite the Right' rally in Charlotsville uit zelfbenoemde racisten en nazi's bestaat? Die ook (voor)bereid waren om geweld te gebruiken tegen mensen met andere meningen (of afkomst wat dat betreft)? Wellicht gingen die rellen minder over dat standbeeld, maar eerder over een sterk extreem-rechtse beweging te unificeren en op gang te brengen onder het mom van behoud van historisch straatbeeld. Of zijn dat soort samenzweringen te links-fascistisch?

      Volgens mij is 'Antifa' ook helemaal geen homogene groep met georganiseerd orgaan of iets dergelijks. Eerder kleine groepen of individuen die voor eenzelfde antifascistische ideologie staan. Daar zitten inderdaad jammer genoeg gewelddadige eikels tussen, maar gelukkig ook oprecht activistische groepen die zich echt inzetten voor zwakkeren in de maatschappij en het bestrijden van daadwerkelijke nazi's en fascisten. Zo zijn er zat buurtcentra en activiteiten opgericht voor lage inkomenswijken en steunacties aan inheemse bevolkingen. Maar natuurlijk zullen lui als Alex Jones je wel iets anders vertellen ondersteund door exclusief beelden van rellen en geweldpleging (maar wat weet ik nou van samenzweringen, ik word immers door Soros €10 per woord betaald om deze reacties te typen #score)

      Nu vind ik zelf die naamsveranderingen voor de Zeeheldenbuurt meer symptoombestrijding van onze onwelwillendheid als maatschappij om aspecten uit ons koloniale verleden als (lichtuitgedrukt) wellicht niet zo frisjes te zien. Ik denk dat daar best wat meer dialoog over mag zijn. Helaas staat de regressieve massa dan direct op achterste poten ''fascist! fascist!'' te roepen. Dat bewijzen de reacties op deze pagina maar al te goed.

      Misschien moet je je wat minder verdiepen in samenzweringscomplotten, en wat meer in wat anders denkende mensen nu daadwerkelijk bedoelen. Want mensen 'fascist' of 'warhoofd' noemen omdat ze de verering van bepaalde koloniale figuren bekritiseren vind ik tamelijk hypocriet overkomen voor iemand die zoveel te zeggen heeft over wat voorgaande Amerikaanse regimes de wereld allemaal hebben aangedaan.

  • Ik vrees voor mijn postzegelverzameling, de zeeheldenserie uit 1943-44.
    Maar er zijn veel meer zegels die bedreigd worden, oa de VOC zegels uit 1990(!).
    Verder zijn de zegels van het Koningshuis ook al discutabel met hun Shell verleden.
    Filatelisten sta op! De sigarenbandjes zijn al verboden om tentoon te stellen want dat is reclame voor tabak. Vroeger was roken niet eens giftig, dat is pas sinds er kankerverwekkende stoffen worden toegevoegd.

  • Smerig tuig is het wat Veel teveel aandacht krijgt op diverse media terwijl het een nihil groepje beroepgekwesten is. DaarDoor krijgt men steeds meer genoeg van pvda, groenlinks en dat d66 omdat die graag met die antifa teroristen optrekken, samen demonstreren waarbij er ook nog een stel ook zeer duistere clubjes naast staan te demonstreren. Alles doen ze eraan om de financiën vandere terroristen te blokkeren, maar deze krijgen gewoon subsidie...

  • De Bond van Antifascisten (die waarschijnlijk bestaat uit 1 persoon) wil op fascistische wijze hun wil opleggen aan de rest van Groningen. Misschien moet deze "bond" een nuttigere tijdbesteding vinden. Wat ene flauwekul. Het is zonde dat ze überhaupt aandacht krijgen. Ik ben het helemaal eens met Joost van Keulen, dat we alles lekker laten zoals het is. Het zijn waarschijnlijk dezelfde lui als die tegen Zwarte Piet zijn. Beroepsdemonstranten noemen we dat. Piet Heyn, zijn naam is klein, ,maar zijn daden waren groot!

    • Wat een tuig ja! Een brief met verzoek naar het stadsbestuur toezenden, een meer fascistischer wijze kun je haast niet bedenken.

  • Maar als het staatsonderwijs ons iets heeft geleerd/geindoctrineerd over het verleden met 'onze' zo geprezen zeehelden die, denk dan maar, ooit roofden, plunderden, moorden enz. uit naam van Oranje Nassau, wat klopt er dan nog meer niet? Wat heeft men nog meer aan nep info in al die jaren in de hoofden van de staatsslaven geramd? Wel eens afgevraagd bijv. waarom in latere eeuwen veel Surinamers zoveel zogenaamde jiddische achternamen dragen en wie ten tijde van de slavernij de Afrikanen verhandelden? Ach, wie kent dan ook de echte geschiedenis, op staatscholen en op staatstelevisie schijnbaar weten ze veel niet of wel? http://balder.org/judea/Joodse-Betrokkenheid-Slavernij-Verleden-Nederland-Suriname-Curacao.php

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

40 minuten geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

50 minuten geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

2 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

4 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

4 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

5 uur geleden