“Mannetjes riepen dat we van het ijs moesten gaan”

Een dun laagje ijs maandagochtend op het Paterswoldsemeer. Toch was het dik genoeg voor tientallen schaatsers om een aantal rondjes te maken.

“Voor het eerst deze winter”, zegt een man die net zijn schaatsen uit heeft getrokken. “Wie had dat gedacht hè? Maar het is zo ontzettend mooi.” Een vrouw die juist het ijs op wil gaan is het daarmee eens. “Als je goed luistert dan hoor je het zingen van het ijs. Een fenomenaal geluid waardoor ik gewoon even het ijs op moet.”

Feit blijft dat het schaatsen op natuurijs nog volstrekt onbetrouwbaar is. Een klein gedeelte van het Paterswoldsemeer was in de ochtenduren bevroren. “Het blijft absoluut uitkijken. Je hoort het ijs ook heel erg kraken. Men zegt wel dat krakend ijs gezond is, maar dit kraakt absoluut te veel.”

Wouter Versnel is één van de schaatsers die het na een aantal rondjes voor gezien houdt. “Een aantal mannetjes riepen dat we van het ijs moesten gaan omdat er bijna iemand door heen was gezakt. Maar het neemt niet weg dat dit een geweldige ervaring is.” Wouter is samen met zijn ouders in de vroege ochtenduren vanuit Den Haag naar Groningen vertrokken. “Ja, we dachten lekker te gaan schaatsen op het Paterswoldsemeer en daarna een bezoek te brengen aan de binnenstad van Groningen.”