“In het midden ligt drie centimeter ijs. Dat is veel te weinig”

Groningen is in de ban van de schaatskoorts. Mensen willen graag de ijzers onderbinden en ijsbanen willen graag het groene licht geven, maar dat lukt nog lang niet altijd.

Gewapend met een boormachine lopen voorzitter Jacob Kraima van ijsbaanvereniging Aduard en zijn collega Rico Huizinga het ijs op. “Over de gehele baan moet minimaal zes centimeter ijs liggen om open te kunnen”, zegt Kraima. De boor vreet zich gemakkelijk door het ijs heen. Een meetlint wordt tevoorschijn gehaald en dan is het tijd voor het verdict. “Zes centimeter”, zegt Rico. Maar juichen is er nog niet bij, ook op andere plekken moet nog gemeten worden.

Bij een watersportwinkel aan de Oosterhaven is het ondertussen flink druk. “Vorige week begon de media met het verspreiden van berichten over een winterperiode die aanstonds was”, zegt eigenaar Auke Borger. “Sindsdien is het hier een gekkenhuis. Ik heb extra personeel moeten inzetten om alle klanten te kunnen helpen.” Ondertussen vliegen de schaatsen over de toonbank en is het geluid van het slijpapparaat constant in de winkel te horen.

“Dit valt me tegen”
In Aduard kraakt het ijs ondertussen gevaarlijk als Rico naar het midden van de baan loopt. “Dit klinkt niet goed”, zegt Kraima met een bezorgde blik op zijn gezicht. En dat klopt, want in het midden blijkt maar drie centimeter ijs te liggen. “Ik had verwacht dat er veel meer zou liggen na de matige vorst die we afgelopen nacht gehad hebben. Nou ja. Er worden nog wat winterdagen voorspelt, dus we blijven hopen dat we de deuren hier kunnen openen.”