Gedeputeerde spreekt vertrouwen in minister uit over verlaging gaswinning

nieuws
Foto: Erick Bakker

Gedeputeerde Eikenaar van de provincie Groningen heeft er alle vertrouwen in dat minister Wiebes van economische zaken alles uit de kast gaat halen om de gaswinning naar 12 miljard kuub terug te brengen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde donderdagmorgen de gaswinning terug te brengen naar 12 miljard kuub. Volgens het SodM is dat de enige manier om aan de veiligheidsnorm te voldoen en de schade te beperken.

Eikenaar noemde de brief van Wiebes aan de grote industrieën om te stoppen met het afnemen van het Groninger gas al een goede zaak. Volgens Eikenaar is Wiebes zich ook rot geschrokken van de situatie in Groningen.

De gedeputeerde wil wel graag dat er een tijdspad komt waarin duidelijke afspraken staan over de verlaging van de gaswinning.

Eikenaar is blij met alle acties voor verlaging van de gaswinning en een snelle vergoeding van de schade, het zogeheten schadeprotocol. Dat heeft volgens Eikenaar niet alleen de publieke opinie beïnvloed. Ook moederbedrijf Shell, van de NAM, zou daarom snel positief gereageerd hebben over de afhandeling van de schade.