Categorieën: Nieuws

“Een koelkast waar iedereen eten in kan zetten en uit kan halen”

De stad Groningen is sinds afgelopen donderdag in het bezit van de eerste Sociale Koelkast. Stadjers kunnen met de koelkast eten doneren of eten ophalen.

De koelkast staat in het gebouw van Edanz aan de Van Oldenbarneveltlaan in de wijk De Hoogte. Initiatiefneemster is Geerte de Jong. “In 2016 heb ik het idee aangedragen tijdens een Open Raad. Ik liep namelijk al langer met de gedachte rond dat het eigenlijk zonde is dat er zoveel eten wordt weggegooid terwijl het gewoon nog heel goed bruikbaar is.”

Raadslid Jan Pieter Loopstra (PvdA) was na het horen van de pitch direct enthousiast en ondersteunde het project. Met als resultaat dat afgelopen donderdag de koelkast werd geplaatst. “Als je eten over hebt gehouden dan kun je dat hier neerzetten. We hanteren wel als voorwaarde dat het hygiënisch verpakt moet zijn en dat er ook een label is aangebracht met daarop productinformatie.”

Geerte hoopt dat het initiatief aanslaat en dat er in de stad de komende tijd nog veel meer koelkasten gaan verrijzen.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Aldus Jan Pieter Loopstra (PvdA) uit Leeuwarden, dat onlangs in de raad de ware identiteit van de PvdA liet zien. Een neoliberale rechtse club. Niet meer en niet minder. Dat valt dit statement van deze Jan Pieter Loopstra (PvdA) totaal niet te rijmen. De PvdA dat decennialang niets heeft gedaan om Groningen economisch vooruit te helpen, maar daarentegen nu onze uitkeringsgerechtigden hiërarchisch gelijk stelt als criminelen, door ze met een repressief beleid actief te maken met dwangarbeid. Dit desnoods met een sanctie. Als bron; de commissievergadering WenI 11-10-2017 en raadsvergadering 18-10-2017. Alsook GroenLinks. Zie hiervoor ook de weblog van mevrouw Riemersma http://annariemersma.nl/home/?p=438 . Dezelfde Loopstra dat in de commissievergadering WenI van 11 november jl. op minuut 9 expliciet wist te melden, ‘dat 25.000 inwoners in de stad Groningen vanuit een uitkeringssituatie op zoek zijn naar een baan. Dit is niet zonder een reden! Schep allereerst de voorwaarden Loopstra, zodat Groningen in een economisch gelijke tred loopt met de Randstad. Zoals dit al zolang is gepleit via allerlei rapporten. Waarom werd de NOM ooit opgericht? Waarom heeft Groningen specifiek een SER Noord Nederland? Waarom zijn er allerlei werkgroepen opgericht om de werkgelegenheid te stimuleren in dit deel van Nederland? Je bent averechts bezig Loopstra!

    • Het zou mij overigens niet verbazen; dat dit repressief beleid een onderdeel is, van een bezuinigingsmaatregel..
      Zie ook; https://www.oogtv.nl/2018/02/fnv-gemeente-blijft-in-gebreke-bij-wmo/

      10 000 uitkeringsgerechtigden sanctioneren levert per slot van rekening zo'n 2 miljoen euro op. Ook gelet op het opvallend openblijven van de parkeergarage Haddingestraat als extra geld in laatje. Dit ivm financiële tekorten voor de reconstructie van de binnenstad.

      Maar we gaan strijden via juridische weg! Zoals het hoort! Dus sanctioneer en respecteer vervolgens de rechtstaat!

      • Precies.. Wijl willen er ook juist voor waken om te voorkomen dat Groningen hierdoor niet in een structurele armoede terechtkomt. Daarom moet er ook recht worden gesproken, zodat er jurisprudentie komt over Groningen, zodoende er een prikkeling ontstaat naar de lokale politiek. Om beleid te maken dat goed is voor Groningen en zijn inwoners. Ook dat prestigeprojecten daarmee voor altijd gestopt worden. In het huidige beleid zal de ontwikkeling daaromtrent stagneren. Dit ten koste van zijn inwoners.

  • De complottheorieën vliegen weer in het rond. Ik zou mijn energie in constructievere zaken steken. Dat is heel wat minder frustrerend dan ieder leuk initiatief van negatief commentaar te voorzien.

    • Een complottheorie is een samenzwering waar 2 of meer personen bij betrokken zijn. Je reactie past dus niet in deze context. Bovendien wat heb je hiermee willen aantonen? Het staat zwart op wit geschreven in verslagen en ook vastgelegd in beeld en geluid. Dus je commentaar doet geen recht.

  • Zo n koelkast hadden we in de gevangenis ook n er zat geen slot op .in de recreatieruimte kun je dan eten van je cel erin doen of eten eruit halen het mag van de cipiers zo aardig.

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

2 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

3 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

7 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

8 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

9 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

9 uur geleden