Zorgen over Chinese partijbons op Yantai campus

nieuws

Minister Ingrid van Engelshoven zegt de aanwezigheid van een Chinese partijsecretaris op de geplande RUG-campus in Yantai zorgwekkend te vinden.

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de academische vrijheid, ook aan een Nederlandse opleiding in het buitenland, nooit ter discussie mag staan. De Chinese overheid verplicht alle buitenlandse universiteiten in China om een partijvertegenwoordiger aan te stellen. Dat geldt ook voor het bestuur van de University of Groningen Yantai.

Volgens RUG-voorzitter Sibrand Poppema is de academische vrijheid gewaarborgd, maar de minister denkt daar anders over. Uiteindelijk moet zij beslissen of de campus in Yantai van start mag gaan. Ook de universiteitsraad moet zich er nog over uitspreken. De raad blokkeerde vorig jaar nog de plannen voor de Yantai campus.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *