Categorieën: Nieuws

Wiebes: snel nieuw schadeprotocol

De NAM mag zich niet meer bezighouden met de afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen. Dat zei minister Eric Wiebes van Economische Zaken dinsdagavond in de Tweede Kamer. Onafhankelijke experts moeten de schade beoordelen.

Alle fracties waren kritisch over de afhandeling van de schade, die nu al sinds maart vorig jaar stilligt. Wiebes beloofde woensdag te zullen praten met de organisaties die afhaakten voor de besprekingen over het schadeprotocol. Het gaat om de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad. Daar zijn dan ook bestuurders uit Groningen bij aanwezig. Wiebes zegt toe dat de gaswinning zo snel mogelijk omlaag gaat. Het Staatstoezicht op de Mijnen bepaalt de hoeveelheid gas die gewonnen mag worden.

Groningse kamerleden als Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) waren uiterst kritisch over de trage reactie van Den Haag op de situatie in Groningen. Beckerman zei meteen een nieuw debat aan te vragen, waar premier Rutte wél bij zou zijn. Rutte is immers al zeven jaar verantwoordelijk voor het trage verloop van de schadeafhandeling. In het schadeprotocol moet staan hoe de Groningers hun aardbevingsschade snel hersteld en vergoed kunnen krijgen. Dat geldt ook voor schade die eerder door de NAM is afgewezen. Minister Wiebes komt binnen enkele weken met een plan.

De tribune van de Tweede Kamer zat dinsdagavond vol met Groningers. Die bemoeiden zich af en toe luidkeels en emotioneel met het verloop van het debat.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dit persoon is totaal onbetrouwbaar, kijk alleen maar eens hoe hij de VRH (vermogensrendementsheffing) er verder heeft doorgejast zonder een rationele en gezonde onderbouwing in een totaal onsamenhangend verhaal was hij met wat creatief boekhouden ervan overtuigd dat spaargeld verder belast kan worden op basis van fictieve, dus verzonnen, rendementen die alleen zijn te behalen door zeer grote risico's te nemen op de beurs. Deze man verplicht mensen naar de beurs te gaan en te speculeren voor de overheid die zo de staatskas denkt te kunnen spekken. Hoe in vredesnaam kan een burger dit heerschap vertrouwen dat een overheid mensen uit de ellende zal halen waar ze door dezelfde overheid in is gebracht.

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurt”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

1 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

2 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

2 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

3 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

3 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

11 uur geleden