Veiligheid bij defensie is ondermaats

nieuws
Foto: Ministerie van Defensie

Het beleid betreffende de veiligheid binnen defensie is ondermaats, dit is de conclusie van commissie-Van-der-Veer die de situatie rond het drama in Mali heeft onderzocht. Dit meld de NOS op haar website. 

In Mali kwamen twee Groningse militairen om het leven door middel van mortiergranaten. Het drama zorgde ervoor dat de destijdse minister Hennis aftrad, maar vlak voor haar aftreden stelde zij commissie-Van-der-Veen aan. De oud topman van Shell moest de veiligheid binnen defensie gaan toetsen.

Het advies van de commissie aan de hoogste leiding van defensie is om iedere vergadering eerst de veiligheid binnen defensie te bespreken. De veiligheid binnen defensie zou geen ”rocket science” zijn. Daarnaast zou veiligheid in het dagelijkse werk van de militairen altijd gewogen moeten worden. Minister Bijleveld zal alle conclusies overnemen en gaan uitvoeren.

De commissie wil haar vingers niet branden aan de schuldig bevinding in de zaak. Het openbaar ministerie zal het strafrechtelijke deel van de zaak moeten beoordelen.