Categorieën: Nieuws

RUG: wij zijn zorgvuldig met gebruik proefdieren

De Rijksuniversiteit wil zo min mogelijk proefdieren gebruiken en waar mogelijk proefdiervrij werken. Dat zegt de leiding van de RUG, naar aanleiding van een persbericht van Animal Rights over een dierproef met wilde vogels.

Volgens Animal Rights gebruiken onderzoekers een paar honderd wilde spreeuwen en kauwen die ze met behulp van nestkasten hebben gevangen. De RUG zegt dat bij haar onderzoek en onderwijs vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven centraal staan.

Alle proeven moeten volgens de Wet op de Dierproeven worden goedgekeurd door diverse instanties en commissies. Dat is bij de proef met deze diersoorten ook gebeurd. Het gaat hier om belangrijk wetenschappelijk slaaponderzoek, aldus de Rijksuniversiteit.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Niet alleen Animal Rights is geschokt door het bericht dat de RUG wilde dieren vangt en gebruikt voor onderzoek en ze daarna doodt, dit geldt ook voor de Partij voor de Dieren. Ons Tweede Kamerlid heeft hierover schriftelijke vragen gesteld zie https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-over-het-gebruik-van-wilde-vogels-in-een-dierexperiment Daarnaast hebben de gemeentelijke en provinciale fractie van de Partij voor de Dieren een persbericht laten uitgaan waarin ze hun afschuw hebben geuit over deze kwestie. Wilde dieren gebruiken voor dierproeven in plaats van de daarvoor gefokte is op zich niet kwalijker, omdat dit een ander type dieren zou zijn, maar omdat het wettelijk verboden is. Dierproeven zijn al afschuwelijk en zinloos, want de resultaten zijn meestal helemaal niet toepasbaar op mensen. Laat men dan wel binnen de wet blijven, die ervoor dient de dieren nog enigzins te beschermen tegen onnodig lijden en wetenschappelijk gedreven willekeur. Daarnaast kan iedereen bedenken dat bij het vangen van de dieren en het hierop volgende transport, er ook sprake zal zijn van veel stress. Deze dieren zijn er helemaal niet aan gewend om opgesloten te zitten. Dan rest er ook nog de kwestie van "belangrijk wetenschappelijk onderzoek". Is een onderzoek naar zweetvoeten bijvoorbeeld ook al een reden om honderden dieren te kwellen en vervolgens te doden? Waarom menen wij dat een dierenleven zo makkelijk ondergeschikt kan worden gemaakt aan menselijke belangen? De dieren worden opgesloten, moeten vliegen met zware belasting op hun hoofd, worden uit hun slaap gehouden en vervolgens gedood. Het is regelrechte dierenmishandeling, maar wordt niet zo genoemd, omdat het zogenaamd de menselijke wetenschap verder zou brengen. Dat is echter maar de vraag, omdat ondertussen wel bekend is dat resultaten geboekt met dierproeven helemaal niet bruikbaar zijn voor mensen. Daarvoor verschillen we nu weer even net teveel, op fysiek en neurologisch gebied. Op een heleboel andere gebieden lijken we wel veel op elkaar. We delen bijvoorbeeld de vermogens om pijn te lijden, om stress en angst te ervaren en om vrij te willen zijn. De RUG moet hier zo snel mogelijk mee stoppen, het is een schande dat een instituut dat zo hoog staat aangeschreven, vogeltjes vangt en ze vervolgens aan martelingen blootstelt. En dat ook nog eens voor helemaal niets, zeer waarschijnlijk.

  • In het NvhH staat ook: 'Ze zijn gevangen met nestkasten die al gebruikt worden voor een ander onderzoek'. Alsof dat een verzachtende omstandigheid is. Sterker nog: Het is een slimme truck, eerst laat je de dieren wennen aan de nestkasten en je houdt vervolgens bij hoeveel jonkies geboren worden, enz., dat is dan het onderzoek! En dan ga je ze vangen.
    Medewerkers van RUG, die het hart op de juiste plek hebben, moeten deze vogels moeten bevrijden!

Recente berichten

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

3 uur geleden

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

10 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

10 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

11 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

13 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

14 uur geleden