Provincie: gaskraan moet veel verder dicht

De gaskraan moet veel verder dichtgedraaid worden dan wat de NAM aan minister Eric Wiebes heeft voorgesteld. Dat zegt het College van Gedeputeerde Staten donderdag.

Het advies van de NAM is om de gaswinning te verlagen van 21,6 miljard kuub per jaar naar 19,4 miljard. “Dit is geen significante vermindering”, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). “Er moet veel meer af willen wij het echt als een verbetering beschouwen.”

De gemeente Ten Boer ligt in het aardbevingsgebied en daar is men het met de uitspraak van Eikenaar eens. “Tien procent lijkt me een beetje weinig”, zegt waarnemend burgemeester Frank de Vries. “We weten in dit gebied twee dingen. Eén dat de gaskraan veel verder dicht moet, en twee dat op termijn die kraan helemaal dicht moet.”

Dat is ook de boodschap geweest aan minister Wiebes die woensdag onder andere een bezoek bracht aan Zeerijp in de gemeente Loppersum waar afgelopen maandag de zwaarste aardbeving sinds 2012 gemeten werd. “Ik denk dat het bezoek wel iets met hem gedaan heeft”, zegt Eikenaar. “Maar de minister liet heel weinig doorschemeren hoe hij over de situatie denkt.” Toch heeft de gedeputeerde goede hoop en blijft hij er samen met andere bestuurders uit de regio hard aan trekken om de gaswinning verder te verlagen.