Internettherapie bij depressie werkt niet op lange termijn

nieuws
foto: Bob de Vries

Internettherapie bij een depressie is niet effectief op de lange termijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam.

De onderzoekers bekeken, 3 maanden en 2 jaar na het afronden van de therapie, hoe goed internettherapie nieuwe depressies voorkwam. Dit werd vergeleken met de standaardzorg, zoals het voortzetten van medicatie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat internettherapie, in vergelijking met de standaard zorg, na drie maanden meer bescherming gaf. Na twee jaar was dit effect weg. tenzij de therapie werd gegeven door psychologen.

‘Dit is opmerkelijk, omdat internettherapieën zonder fysieke afspraken met een psycholoog vaker aangeboden worden’, schrijven de onderzoekers in een verklaring. ‘Ook is bekend dat de therapie met de psycholoog wel werkt. Daarom gaan we nu verder met het bestuderen van de terugvalpreventietraining, maar dan met meer contact met een psycholoog.’

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *