Categorieën: Nieuws

Ruim tienduizend demonstranten tegen gaswinning in provincie Groningen

De Vismarkt is vrijdagavond volgestroomd met actievoerders die demonstreren tegen de aardgaswinning die de aardbevingen in de provincie Groningen veroorzaken. Er zijn waarschijnlijk meer dan tienduizend demonstranten.

Daarnaast wordt er een vlotte afhandeling geëist van de schade die door de bevingen veroorzaakt wordt. Onlangs was er nog een zware beving in Zeerijp die niet alleen in grote delen van de provincie, maar ook in de stad schade veroorzaakte.

De demonstranten liepen vanaf de Vismarkt in optocht door de Groninger binnenstad. Dat gebeurde eerder dan gepland, omdat de Vismarkt propvol stond met mensen.

Er liepen naast boze Groningers en sympathisanten ook burgemeesters, bestuurders, mensen van sportclubs, het UMCG en de Rijksuniversiteit mee. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks was speciaal naar de stad gekomen. “Gisteren waren mensen in de Randstad bang vanwege de zware storm. Dat was één dag. Moet je je eens voorstellen wat de Groningers iedere dag voelen, de angst dat er een zware aardbeving kan komen. Daar moet heel snel iets aan gebeuren. We hebben de middelen daarom moet de regering nu in actie komen”, aldus Klaver die zelf meeliep.

Veel demonstranten spraken hun ongenoegen uit over dat er ondanks de vele schade en de angst waarin veel Groningers leven er nog te weinig aan is gedaan om de aardbevingen te voorkomen. Men eist eindelijk maatregelen van de regering.

Foto Erick Bakker. Vismarkt staat vol met demonstranten.
Foto Erick Bakker. Groninger politici in de demonstratie met onder meer burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning Rene Paas.
Foto Elin Stil. Tractoren rijden de stad in uit protest tegen de gaswinning.
Foto Erick Bakker: Duizenden demonstranten in de binnenstad.
Foto: Joke Bajema – Ter hoogte van Der Aa-kerk
Foto: Milieudefensie – Marten van Dijl

 

Later meer

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Die kerstverlichting die nog steeds overal brand in Groningen. De energie daarvan komt toch hopelijk niet uit aardgas? Anders is dat wel een flink staaltje hypocrisie!!!

  • Zie nog geen hooivorken of bakstenen door de lucht vliegen, dus het valt denk ik wel mee. Welkom in ons land, land van rust en vree.

  • Laten we allereerst onze lokale politici vervangen. Zij zijn niet namens ons, maar tegen ons. Ze denken namens politiek Den Haag en niet namens Groningen. Ze doen alsof er wordt geluisterd, maar dit is schijn, om Groningen monddood te maken. Zodat men ongestoord verder kan gaan met de gaswinning. Je ziet het ook terug in het debat van de herindeling. Een wil, dat is opgelegd door politiek Den Haag. En het zal en moet gebeuren. Een ander mogelijkheid is er niet!

      • @Marc. Daar heb je verkiezingen voor? Je leeft duidelijk nog in de tijd dat men ons wijs kon maken dat de politiek voor de burgers was of men met stemmen invloed kon uitoefenen. De kartelpolitiek heeft zich meester gemaakt van NL en wie nu nog denkt dat de politici er zijn voor de burger leeft in dromenland. De politiek heeft zich met name door het tot stand komen van de EU en de macht van multinationals tegen het volk gekeerd, het grote geld uit de baten van gas is belangrijk en de politici slechts nep symbolen met pappen en nathouden en eigen posities veiligstellen. Kijk alleen eens naar de burgemeester, de man bereid zich voor op het ontvangen van de koning en het tot die tijd rustig krijgen van het volk, daarna kan de bevolking weer het heen en weer krijgen. En dat is ergens ook begrijpelijk; want de gas revenuen zijn er doorgejaagd in decennia en op dit moment zijn de prioriteiten verschoven naar degene die NL overspoelen en opteren, het volk moet vooral rustig blijven, vandaar ook politie-intimidatie bij een simpele "like" op facebook. Zover is de overheid en politiek al afgegleden. Ook dat nog. Dus krijgen de Groningers, de autochtone bevolking, uiteindelijk het nakijken, juist mede door het stemmen op de kartellen.

  • Minder dan bij een doorsnee wedstrijd van de FC...daar zullen ze in Den Haag van onder de indruk zijn!

  • Degenen met aardbevingsschade die afgelopen verkiezingen VVD hebben gestemd?
    Daar heb ik geen medelijden mee... zoek het maar lekker uit zou ik zeggen.

  • Als alle Groningers, of beter nog, alle Nederlanders, de komende weken niet meer benzine gaan tanken bij Shell of Esso heeft dat vele malen meer impact dan zo'n fakkelwandeling.
    Hun portemonnee is namelijk het enige waar deze multinationalmaffiosi gevoelig voor zijn.

  • Mocht U denken dat na 60 jaar "ruchtsichlos" winnen van gas geen gevolgen zou hebben voor de gronden erboven , dan hebt U het mis.
    De politiek... de NAM..SHELL en TNO ..hadden al jaren het vermoeden dat het in de toekomst wel eens problemen zou op kunnen leveren voor de Groninger.
    De toekomst is NU..!!
    Het korte termijn denken en het plunderen van de Olie uit Schonebeek en het (toenmalig) grootste gasveld ter wereld breekt Nederland, en specifiek de Groningers op.
    Het feit is dat de grond in elkaar slinkt ( samengeperst wordt door de 3 kilometer er boven) met als gevolg dat de bodem langzaam daalt.
    De grond zakt momenteel langzaam ..maar de laatste tijd steeds meer... steeds vaker versnellingen door de aardbevingen voortkomend uit de holtes waaruit het gas is gewonnen.
    De grotere holtes storten steeds vaker in.
    Vanaf de ontdekking begin jaren 60 is er al 2000 miljard kuub gas ontgonnen.
    Uit de toen ontdekte 2800 miljard kuub is er nog een slordige 800 miljard kuub over.
    Niet meetellend het (ondertussen) meer gevonden gas in de jaren daarna. (eerste vondsten in 1959/1960)
    Lees meer info ..op : https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren#/media/File:Natural_gas_NL.png
    of mijn blog van dinsdag 7 januari 2014:
    http://mijnoverdenkingen.blogspot.nl/2014/01/er-gaat-niets-boven-groningen-toch.htm
    Ik hoop niet de onze provincie en stad verdwijnt in een bodemloze Sinkhole veroorzaakt door onze eigen regering.

  • hahahaha, mensen die denken dat er zonder pek en veren iets zal veranderen... droom verder. De lokale politieke partijen die aan een kabinetspartij verbonden zijn zullen gewoon aan hun halsketting terug worden getrokken. Men kan het geld niet missen in de rest van Nederland. Daarom heb je ook niets aan de landelijke politiek, daar heeft Groningen te weinig zetels voor. En het is zo democratisch, als de rest van Nederland het geld nodig heeft, blijft de gaskraan open. Pas als Groningers het Nam gebouw gaat affakkelen, de raadsleden van de landelijke politieke partijen niet met pek en veren de stad uitjagen, en het stadhuis gaat belegeren, dan zal men wellicht eens luisteren. Heel misschien.

    Zelfs een project X trok meer belangstellenden.

Recente berichten

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

14 minuten geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

55 minuten geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

9 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

9 uur geleden

1J: Doek valt voor GRC Groningen, PKC’83 heeft kans op periodetitel

GRC Groningen is zaterdagavond in de voorlaatste competitieronde gedegradeerd uit de eerste klasse J. PKC'83…

10 uur geleden

Be Quick 1887 leeft nog na zege op Pelikaan S

Be Quick 1887 won zaterdagavond in eigen huis met 2-0 van het al gedegradeerde Pelikaan…

11 uur geleden