Groninger Gasberaad wil excuses van politie

Het Groninger Gasberaad wil excuses van de politie naar aanleiding van een actie dinsdagavond waarbij politieagenten op bezoek gingen bij mensen die van plan waren om deel te nemen aan de actie ‘Vertel ’t Wiebes zelf’.

“Ik vind niet dat je mensen thuis kunt opzoeken”, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad. “Ik snap heel goed dat de politie wil weten wat er gaat gebeuren, maar had dan gebeld in plaats van met twee agenten in vol ornaat voor de deur te gaan staan.”

De actie van de politie heeft te maken met het bezoek woensdag van minister Eric Wiebes (VVD) aan de stad. Wiebes is verantwoordelijk voor de gaswinning en verschillende groepen hebben om die reden het bezoek aangegrepen om na de aardbeving van afgelopen maandag een duidelijk geluid te laten horen. Zo is het de bedoeling om tijdens het bezoek ansichtkaarten met nieuwjaarswensen aan de minister te geven.

“Op Facebook had ze de actie geliked
Een collega van Top kreeg dinsdagavond ook bezoek van de agenten. “Men zat thuis om tafel toen ineens de deurbel ging en de agenten voor de deur bleken te staan. Ze wilden weten wat we van plan waren en hoe we dat dachten aan te gaan pakken. Mijn collega begreep er eerst helemaal niets van maar uiteindelijk bleek dat ze op Facebook had aangegeven naar de actie te willen gaan.”

Politie: “Handelingswijze is heel normaal”
Een woordvoerder van de politie liet woensdag eerder op de dag weten dat de handelingswijze heel normaal. “We wilden even contact maken met deze mensen, even de dialoog aangaan, even horen wat men van plan is.” De tactiek wordt ook vaker toegepast. Als voorbeeld noemde de zegsman de onlangs gehouden Zwarte Pieten-manifestatie en de festiviteiten rond de TT in Assen. De woordvoerder voegde er aan toe dat er twee woningen bezocht zijn.

Excuses
“Ik heb met verschillende mensen gesproken, ook met mensen die helemaal into het actievoeren zijn, maar van het bezoeken van mensen die naar een actie willen gaan hadden wij nog nooit gehoord. Ik vind het ook niet kunnen en wil daarom excuses van de politie voor hun handelswijze.”

Burgemeester: aanpak niet handig
Burgemeester Peter den Oudsten liet woensdagmiddag weten de aanpak van de politie niet handig te vinden en dat een telefoontje naar de desbetreffende mensen ook had volstaan.