Flinke aardbeving gevoeld in Groningen (update)

nieuws

Op diverse plaatsen in de stad en de provincie is maandagmiddag even na drie uur een aardbeving gevoeld. Het gaat om een beving van 3,4 op de schaal van Richter. Het was een van de zwaarste bevingen van de laatste jaren. Het epicentrum lag in Zeerijp in de gemeente Loppersum.

“Het was een behoorlijke, het hele huis stond te trillen”, aldus een bewoner van Beijum die de redactie van OOG TV belde. “De deuren klapperden in het huis en de hond werd helemaal gek”, zei een inwoonster van Kantens.

Op de sociale media melden ook veel mensen en instellingen dat zij de aardbeving gevoeld hebben. “Ook in UMCG is de aardbeving op meerdere plaatsen gevoeld. Deze heeft gelukkig geen gevolgen voor patiëntenzorg gehad in operatiecentrum, intensive care en hartbewaking”, aldus het Groninger ziekenhuis op Twitter.

“De aardbeving in Zeerijp was duidelijk voelbaar in de binnenstad van Groningen tijdens werkbezoek bij de politie. Dat was dus een forse klap”, zei VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte.

“Woensdag is de minister in Groningen. Een goed moment om ons eens haarfijn uit te leggen hoe hij de gaswinning in rap tempo naar beneden gaat brengen”, aldus gedeputeerde Eelco Eikenaar van de provincie. De gaswinning veroorzaakt de aardbevingen.

Hoe groot de schade is, is nog onbekend. Bij het Centrum Veilig Wonen waren maandagavond al meer dan 300 meldingen binengekomen. Woningbouwverenigingen in de stad roepen de huurders op om eventuele schade te melden. De Hanzehogeschool vraagt aan de studenten en het personeel of ze schade willen melden als ze die zien.

Minister Wiebes erkent dat de gaswinning verder omlaag moet. Ook moet er snel een goede schadeafwikkeling komen.