Dependance RuG China gaat niet door

nieuws
foto: Bob de Vries

De dependance van de Rijksuniversiteit Groningen in China lijkt er niet te komen. Dat meldt de NOS die met verschillende betrokkenen gesprekken heeft gevoerd.

De Universiteitsraad heeft het college van bestuur van de RuG een ultimatum gesteld om de plannen voor aanstaande woensdag stop te zetten. Een woordvoerder van de RuG heeft aan de NOS laten weten niet te willen reageren op de berichtgeving en dat het college nog volop in overleg is met de Raad.

Academische vrijheid
In de herfst van 2015 werd een convenant getekend om een dependance in het Chinese Yantai op te zetten. Het college van bestuur verklaarde dat dit meer internationale studenten en onderzoekers naar de universiteit zou trekken. Vanaf het begin werd er kritisch gesproken over de plannen, onder andere vanwege de academische vrijheid, de garantie dat wetenschappers moeten kunnen onderzoeken wat ze willen en hun bevindingen moeten kunnen publiceren zonder politieke inmenging.

Zelf initiatief genomen om ‘nee’ te zeggen
Vorig jaar zomer zou de Universiteitsraad al stemmen over de plannen maar dat ging toen niet door omdat voor de stemming al duidelijk was dat er geen meerderheid vóór zou zijn. Afgelopen november werd een minder ambitieus plan besproken in de raad die begin dit jaar in stemming zou worden gebracht. Omdat het plan nog altijd niet op de agenda staat heeft de Universiteitsraad nu besloten om zelf het initiatief te nemen en ‘nee’ te zeggen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *