Categorieën: Nieuws

WIJ-raad geeft stadjers invloed op WIJ

Stichting WIJ Groningen is een feit, per 1 januari 2018 treedt het personeel in dienst van de stichting en hiermee komt WIJ Groningen op afstand van de gemeente. En er komt een WIJ-raad.

WIJ Groningen gaat een stedelijke WIJ-raad instellen die de belangen behartigt van inwoners, die een beroep doen op ondersteuning van WIJ Groningen, met specifieke aandacht voor de jeugdigen. De leden van de WIJ-raad worden benoemd door Stichting WIJ op voordracht van de WIJ-raad. De selectie van kandidaten gebeurt door de WIJ-raad. De inwoners van Groningen kunnen hiermee formeel invloed uitoefenen op het beleid van WIJ Groningen, meldt het college.

WIJ Groningen moet een instrument ontwikkelen waarmee inwoners hun ervaringen kunnen delen over het contact met WIJ Groningen. Vanaf 2018 wordt ook via waarderend onderzoek van het Stadspanel gemeten hoe de inwoners WIJ Groningen beoordelen op het vlak van bereikbaarheid, bekendheid, vindbaarheid, zeggenschap en het open staan voor burgerinitiatieven.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • De nog niet bestaande wij raad doet de selectie van de mensen die in de wij raad komen.Dat is wel heel bijzonder.

  • Het blijven 'gewoon' ambtenaren onder de vlag (CAO) van de gemeente + gedetacheerd personeel van Lentis. Maar dat personeel is hun baan ook niet zeker ivm de subsidiestroom vanuit dezelfde politiek, dus zullen ze blijven meewaaien wat de politiek van hun verlangt. Geen afstand! Er veranderd niets.

    De lokale politiek houdt zijn vinger in de pap! Je kan de verslagen erop nalezen! De huidige ervaringen van de WIJ organisatie zijn ronduit slecht. Dus dacht men dit te moeten doen! En die instrumenten die ze continue bedenken, om deze inwoners te betrekken, dat werkt niet! Je zult de WIJ organisatie compleet los moeten maken om hiermee de schijn te verbreken. Ambtenaren ontslaan en in dienst nemen van de WIJ organisatie. Dit zou nog enigszins kunnen helpen om te participeren onder de bevolking! Overigens, is de directeur van de WIJ organisatie zelfs onlangs voorgedragen en benoemd door BenW.

    • Dat lijkt me ook vrij logisch omdat de gemeente de grootste geldschieter is. Dat je dan ook wilt medebepalen wat zo'n organisatie doet is ook wenselijk.

    • Precies Jack. Blij dat je mij bijvalt. Dat klopt het verhaal toch niet, waar Oog ons in wilt meenemen!

      • Met de ratificatie van een vn verdrag (onlangs) is de gemeente wettelijk verplicht om mensen te betrekken bij het beleid en met mensen met een beperking in gesprek te gaan. Dat is geen vrijblijvendheid.
        Je kan je dan ook afvragen of het vn verdrag juist wordt uitgevoerd als wij bepaald wie er inspraak mag hebben.
        Overigens komt het geld, bestemd voor zorg, niet vanuit de gemeente maar vanuit het rijk. Uiteindelijk is het door de belastingbetaler bijeen gebracht. De gemeente behoord de burger te vertegenwoordigen en niet andersom zoals nu gebeurd.

  • Het zal geen toeval geweest zijn dat met de invoering van de nieuwe wmo wet (2015) de onafhankelijke cliëntraden buiten spel zijn gezet. (stopzetten subsidie).
    Vervangen door allerlei vage groepjes waarbij het maar de vraag is of ze wel zo onafhankelijk zijn en de expertise hebben die nodig is, b.v. stadspanel. Ze worden er in ieder geval niet op geselecteerd.
    Op deze manier kan wethouder Ton Schoor zonder al teveel tegengas de bezuinigingen door de strot van mensen duwen en ondertussen pronken met onafhankelijke 'inspraak'.

  • Alescon is deze week door de rechter op de vingers getikt mbt de schijnconstructies en moeten alsnog 400 werknemers hun misgelopen loon, seniorenverlof, eindejaarsuitkeringen en ziekteverloven betalen.

    Pikant detail, de huidige directeur organisatie WIJ Groningen op voordracht van BenW deze zomer stond aan de basis van deze schijnconstructies bij alescon een aantal jaren geleden!

Recente berichten

Aankleding Groningen voor Roze Zaterdag begonnen

De organisatie achter Roze Zaterdag is maandagochtend begonnen met de aankleding van Stad voor het…

1 minuut geleden

Voormalig Vapiano-pand nu echt terug de markt in

Het voormalige pand van het vertrokken restaurant Vapiano aan de Nieuwe Markt heeft nu nog…

1 uur geleden

Jeffrey Klok (25) speelt ook komend seizoen voor Lycurgus

Jeffrey Klok tekent bij voor een derde seizoen in Groningen bij Nova Tech Lycurgus.  (meer…)

2 uur geleden

Vertraging op spoor tussen Groningen en Zwolle (opgelost)

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moesten maandagmorgen rekening houden met vertragingen. (meer…)

2 uur geleden

Extra nachtbussen vanaf Groningen na Roze Zaterdag

Qbuzz rijdt komende zaterdag met extra nachtbussen uit Groningen vanwege Roze Zaterdag. Er gaan extra…

4 uur geleden

Tot en met donderdag langere reistijd tussen Stad en Leeuwarden

Van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli is het treinverkeer in Friesland…

4 uur geleden