Categorieën: Nieuws

“Stadsbestuur moet ingrijpen in kwestie Paddepoel”

De partijen in de gemeenteraad zijn teleurgesteld over de mislukte bemiddelingspoging rond de zondagsopening in Winkelcentrum Paddepoel.

De meeste ondernemers daar zijn nog altijd verplicht om hun zaak tijdens de koopzondagen open te doen. Zo niet, dan volgt een boete van 500 euro per keer. Er lopen inmiddels diverse rechtszaken tussen de Vereniging van Eigenaren en enkele winkeliers.

De partijen verwachten dat wethouder Joost van Keulen alsnog ingrijpt. Hij zegt dat op juridische gronden niet te kunnen en stelt een mediator voor. De SP gaat het verst in haar kritiek: die wil zo nodig de zondagsopening voor alle zaken in het winkelcentrum verbieden.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het ontheffingsbeleid is een gewoon een pesterij. Ze proberen als nog af te dwingen dat de winkeliers op zondag wel open gaan. Weer naar de de rechter dus. Gewoon vrijheid van openingstijden binnen de wettelijke tijden en daarmee basta. Zolang je huur betaalt ben je vrij te doen wat je wil. Je gaat dus alleen open op zondagen dat er ook voldoende klanten komen. In de praktijk in december. De VVE moet zich niet bemoeien met de of iemand nou consequent is met het aanhouden van zondagsrust. Ze zijn de paus niet!

  • Interessant hoe wethouder Van Keulen allerlei rookgordijnen optrekt om zijn passieve houding te verhullen. Dat het eigenlijk om een principiële discussie gaat waarin de koopzondag slechts een detail is. Hoe plots een "zwijgende meerderheid" wordt opgevoerd. En allerhande voor het publiek 'geheime' juridische argumenten. De focus van het conflict ligt juist op de koopzondag. Al jarenlang! En nu ineens beweren dat het niet daarover gaat?! Wat een onzin.

    Waarom ontbreekt het wethouder Van Keulen aan de bestuurlijke moed om dit conflict – conform het uitgangspunt van een koopzondag op basis van vrijwilligheid – in het voordeel van de winkeliers te beslechten? Als Van Keulen er werkelijk belang aan hecht dat partijen straks weer door één deur kunnen, waarom haalt hij dan niet de angel uit het conflict? En dat is, ondanks alle gedraai en rookgordijnen, de koopzondag.

    Ik vermoed dat Van Keulen zorgvuldig heeft bekeken welke partij – de winkeliers of de VVE – het meeste geld vertegenwoordigd. En als rechtgeaarde VVD'er koos hij natuurlijk voor de grootste zak. Van Keulen is niet bereid enig risico te nemen om de relatie met de vastgoedsector te laten verzuren ten gunste van een aantal zelfstandige winkeliers.

    De belangen van toekomstige grote bouwprojecten wegen zwaarder. Ook het raadsbreed gedragen uitgangspunt "koopzondag op basis van vrijwilligheid" moet daarvoor wijken. Overigens is het een publiek geheim dat gemeente-ambtenaren cursussen en workshops van de vastgoedsector krijgen in "hoe om te gaan met bezwaren van burgers" tegen verleende bouwvergunningen. Lees: hoe de bezwaren zo effectief mogelijk verworpen kunnen worden. Veel te veel verwevenheid dus.

    De winkeliers kunnen beter hun vertrouwen stellen in een gerechtelijke procedure. Zelfs al krijg je niet wat je hoopt, het is in ieder geval eerlijk en transparant. Duizend keer beter dan wat die farizeeërs van B&W te bieden hebben.

  • De gemeenteraad kan zijn verordening herroepen. Met daarop een algemene aanpassing, dat de zondagsopening geen verplichting is. De Vereniging van Eigenaren is een onderliggende partij, en hebben zich dan ook aan deze verordening te houden. Dit vervolgens niet meer kunnen afdwingen. Ongeacht hun statuten zal de verordening dit overrulen.

  • Het lijkt me niet wenselijk dat de gemeente allerlei specifieke verordeningen gaat maken over iets waar de rechter zich gewoon moet uitspreken.

  • De gemeente heeft geen formele rol omdat het een civiel conflict betreft. Laten de partijen het zelf maar bij de rechter uitvechten. Overleg leidt kennelijk niet tot resultaat.

  • Waar een wil is, is een weg. De gemeenteraad heeft ook hiertoe besloten via de verordening en kijkt nu weg en schuift nu af via juridische weg! Van Keulen (VVD) is geen hoogvlieger. Op zijn twitteraccount noemt hij zichzelf lintjesknipper. Inderdaad lintjesknipper. Niets meer en niet minder.

  • De polariteit van Winkelcentrum Paddepoel kost de binnenstad veel klanten .....over belangenverstrengeling gesproken, en rolverdeling ..
    Maar ja... ik ben toch alleen maar een man van de complottheorieën....

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

8 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

9 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

10 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

11 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

12 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

13 uur geleden