RUG opent veld met 1.700 zonnepanelen

Om veertien minuten voor negen vanochtend opende vicevoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen Jan de Jeu in dichte mist het nieuwe zonnepanelenveld, gelegen op de noordpunt van Zernike.

Het veld telt 1.700 panelen, die op jaarbasis zo’n 400.000 kilowattuur aan energie opwekken. De opgewekte energie wordt rechtstreeks geleverd aan onderzoeksapparatuur van het instituut.

De tijd en de dag van de opening waren symbolisch: 21 december is dit jaar de kortste dag, waarop de zon om 8:46 opkomt. De Jeu spreekt van een groot veld, dat een welkome bijdrage levert aan de energievoorziening van het kennisinstituut van de RUG. Het is het eerste veld dat de universiteit in gebruik neemt. De komende jaren moeten er meerdere velden volgen.

Door middel van een prijsvraag is een naam gekozen voor het veld: ‘Sungrazer’. Geert jan Arends, verbonden aan de RUG, bedacht de naam. “De straat waar het veld aan gevestigd is heet ‘de grazen’, en toen schoot het bij mij op zijn plek. Het bekt ook lekker, vind ik”.