FC Groningen ten onder tegen Excelsior

nieuws

FC Groningen heeft zondag in Rotterdam met 2-0 verloren van Excelsior. Bij rust was de stand 1-0 voor de thuisclub.

Excelsior kwam al in de 8e minuut op voorsprong door linksback Massop, die geheel ongedekt kon inkoppen uit een vrije trap. FC Groningen had daarna het betere van het spel. Spits Lars Veldwijk schoot in vijf minuten tijd tweemaal tegen de paal.

Ook in de tweede helft had de FC meer balbezit, maar echt gevaarlijk werd het niet. In de 78e minuut zette coach Ernest Faber zijn laatste troef in: spits Tom van Weert voor verdediger Yoëll van Nieff. Het was echter Excelsior dat vijf minuten later scoorde uit een uitbraak. Stanley Elbers tikte de bal in het doel.

FC Groningen en Exelsior hebben op de ranglijst van plaats gewisseld. De FC staat nu 13e met 17 punten uit 17 duels.

Deel dit artikel:

 1. Nait Best! En gezien de transferwindow eraan komt en wellicht Mahi en Padt vertrekken, wordt het een loodzware 2dehelft van de competitie. Nu Podium Witteman kijken en vooral luisteren als troost ;-)

  1. Eén Stijn Schaars ophalen, en we hebben met Reis, Doan en Bacuna een linkerrijtje-waardige ruit op het middenveld.

   Warmerdam, Larsen, Memisevic en te Wierik is ook geen verkeerde achterhoede. Zie het liefst eigen Groningse jongens zoals Van Nieff en Bacuna spelen, maar Van Nieff grossierde gisteren in slappe corners en balverlies; terwijl het voetballende gedeelte van Van Nieff zijn sterke kant zou moeten zijn.

   Veldwijk en Idrissi (net als Drost eentje die het tegenovergestelde van een strijdende winnaarstype is) kunnen een balletje er wel in leggen.

   Alleen de opvolging van Padt, bezorgt me hoofdbrekens. Maar niet genoeg om te verwachten dat we lager dan plek twaalf eindigen.

   Belangrijkste is dat we van het op het zielige op balbezit gerichte schaakvoetbal af moeten. Doet al vierenhalf jaar pijn aan de ogen. Met het betonvoetbal van Maaskant, wordt er al vijfenhalf jaar geen Gronings voetbal gespeeld. Dat wil zeggen, met opgestroopte mouwen snel naar voren willen.
   Met deze volstrekt kansloze imitatie van Barcelona (bal in hoog tempo rond laten gaan) gaat de club langzaam ten onder. En dat soort voetbal heeft weinig met de Hollandse school te maken. Het kenmerk van de Hollandse school was onder andere geen spits (en dus geen 4-3-3), maar vooral ook onverzettelijkheid, fitheid hardheid en duelkracht.

   Maar wij zijn geen Groningers en dus géén Hollanders. Daarom 4-4-2 Groninger Totaal Pressie voetbal. Zoals we dat in de succesvolle jaren onder Ron Jans speelden.

   1. Een type Stijn Schaars? Denk niet, dat Heerenveen hem wil laten vertrekken. Hoofdbrekens heb ik ook niet zo zeer. Voetballend nog wel voldoende kwaliteit om de degradatiezone te ontlopen, maar er moet wel wat gebeuren voor het volgend seizoen en daarop. ‘de hut moet weer vol’ Wat ze ook zeiden bij Fox, dat er geen speler meer is bij de FC, die het elftal op sleeptouw kan nemen, zoals we die in het verleden wel hebben gehad. De FC is al jaren niet meer leuk om naar te kijken.

    En denk ik aan Maaskant dan valt mijn blik ook altijd op Kostić. Wat een zever! ;-)

   2. Had het woordje type vergeten. Dus een type Stijn Schaars. Want Heerenveen laat hun scharnier/leider die boel op sleeptouw neemt, niet gaan.

    Mee eens dat de hut weer vol moet. Met elf mannen met de absolute wil om te winnen, komt dat snel goed.
    Onbegrijpelijk dat Groningen Drost en niet Thomas heeft gehaald, toen Thomas voor anderhalf miljoen nog te halen was. De sportmentaliteit van Kiwi’s en Aussies (maar ook Amerikanen en Duitsers) is spekkie naar het Groningse bekkie.
    “Met dank” aan Nijland die zijn slappe vriendje, de ex FC Lewenborg-speler Peter Jeltema tot technisch directeur bombardeerde. Een volslagen idiote actie van Nijland, waarop hij – vreemd genoeg – nooit is afgerekend.

    Kostic? Daar spatte het talent vanaf. De meesten, waaronder Maaskant met zijn bijna karikaturale jaren zeventig macho gedrag, keken niet door schijnbaar onverschillige houding van de jonge Serviër heen. Gelukkig is dat nog goed gekomen.

    Tijd voor wat Groningers in de trainerstaf. Gall en Drent! Maar dat zal niet gebeuren. Veel te sterke karakters voor Nijland.

 2. Het is te hopen dat het team nog enigszins overeind blijkt en niet in elkaar stort. Het is zeer wisselvallig. Er valt nauwelijks een lijn in het spel te ontdekken. Het is maar goed dat minstens de helft van de eredivisie ook maar weinig voorstelt.
  Spelers als Bacuna geven in dit soort wedstrijden niet thuis. Bij mooi weer en thuis lijkt het nog wat, wanneer het team onder druk staat heb je niets aan dat soort slapjanussen.

  1. Slapjanus? Omdat ‘ie niet een heel elftal op sleeptouw kan nemen?

   Toegegeven, hij pingelt wel veel en laat zijn koppie gauw hangen bij tegenslag, maar dat is een mentaliteitskwestie en daarmee de verantwoordelijkheid van de trainer.

   Aan de andere kant krijgt ‘ie ook weinig steun. Het lijkt wel of de rest denkt: Ah, Bacuna heeft de bal, kan ik ff rusten, want hij gaat toch weer terug naar Padt.

   Ik heb me ook blauw geergerd gisteren, dit voetbal ligt ze niet. Tegen PSV konden ze ergens voor knokken en daar is de ploeg goed in, Maar zelf het spel maken, nee. Enorme gaten laten ze vallen, lopen zelf waar ze de bal het werk moeten laten doen, vinden elkaar niet, bij spelmomenten als corners stond er niemand op de 16 om afketsers richting doel te jagen, geen bezieling.

   Bijvoorbeeld de Leeuw, die man verdient een standbeeld, vind ik. Hij beweegt namelijk niet veel meer dan eentje.
   Viel me mee dat er geen duivenpoep op ‘m zat na de wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *