Eerste vuurwerkvrije wijk van Nederland ligt in Groningen

nieuws
Bron: Elin Stil

Als het aan PvdA raadslid Diederik van der Meide ligt blijft De Zeeheldenbuurt komend oud en nieuw vuurwerkvrij. Voor zover bekend is de wijk de eerste vuurwerkvrije wijk in Nederland. Alleen bij de Van Brakelvijver mogen liefhebbers hun vuurwerk afsteken.

‘Door het centraal af te steken hebben buren die hier niet zo van houden er minder last van en kunnen wij er extra van genieten’, zo schrijven de initiatiefnemers op een flyer die in de wijk wordt verspreid. Van der Meide benaderde afgelopen jaar verschillende Groninger wijken over de mogelijkheden voor vuurwerkvrije gebieden. De Zeeheldenbuurt reageerde direct positief. Een groep bewoners werkte een concreet plan uit. Kortgezegd: de hele buurt vuurwerkvrij.

In de wijk wordt niet extra gehandhaafd. ‘Dus geen repressie, maar een positieve benadering’, legt Van der Meide uit. ‘Met een leuke pr-campagne wijzen de bewoners elkaar op de plannen. Elke straat heeft een ambassadeur die met de buren in gesprek gaat. De verwachting is dat bewoners zo eerder rekening met elkaar zullen houden.’

Overlast beperken

Oud en nieuw is een mooi feest, zo vindt de PvdA, maar het moet wel veilig en zonder overlast gevierd worden. ‘Uit onderzoek blijkt dan ongeveer de helft van de Nederlanders vuurwerk leuk vindt’, weet Van der Meide. ‘De andere helft ervaart overlast. En die overlast willen wij als PvdA zoveel mogelijk beperken. Vuurwerkvrije zones dragen daar aan bij.’

De PvdA maakt zich samen met GroenLinks al jaren hard voor vuurwerkvrije zones in Stad. Twee jaarwisselingen terug waren dit er vijf. Afgelopen keer zeven. En dit jaar zijn het er nog meer. Nieuw is dat er ook in de historische en kwetsbare binnenstad vuurwerkvrije gebieden zijn, onder meer op de Grote Markt en Vismarkt. Verder is het rustig rond de ziekenhuizen, een aantal verzorgingshuizen, een aantal begraafplaatsen en de kinderboerderij. Op de Vismarkt vindt het aftellen met een gemeentelijke vuurwerkshow plaats.

Deel dit artikel:

  1. Ik ken een paar personen die daar wonen en die gaan net zoals vele anderen zich helemaal niets van aantrekken van dit verbod,nog eventjes en je kunt niets meer doen zonder opgelegde beperkingen.En dan zijn er nog idioten die denken dat ze in vrijheid leven.

  2. Ach diederikje roept wel vaker wat. Hebben ze bij de PvdA nog steeds niet geleerd om eerst maar eens te informeren of het werkelijk waar is en dan een bericht te plaatsen. Iets roepen is zo makkelijk of is dit al verkiezingshaal.

  3. Diederik woont er zeker zelf? Maar wat een uitmuntend resultaat;1 stadsdeel, dus geen wijk doet mee en 115 andere stadsdelen heeft diederikje niet bereid gevonden… Phoe phoe..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *