Categorieën: Nieuws

”Discussie over vuurwerk verandert”

De jaarwisseling komt eraan, aanstaande zondag. Dat is voor burgemeester Peter den Oudsten een spannend moment.

In de stad is het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid. Bekende raddraaiers hebben een brief gekregen van de burgemeester. Extra agenten hebben dienst en zoals ieder jaar gaat de burgemeester ’s nachts de stad in. Of de dalende lijn van vernielingen doorzet zoals de afgelopen jaren, durft hij niet te zeggen. Hij maakt zich zorgen over illegaal vuurwerk.

Maar de burgemeester denkt dat de discussie over vuurwerk zo langzamerhand verandert. “Met het rapport van de Raad voor de Veiligheid wordt de discussie denk ik wel anders. ” In het rapport wordt gesteld dat het oudejaar het gevaarlijkste moment van het jaar is, voor mensen maar ook qua milieuvervuiling.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Groningen moet opgaan in een vuurwerkshow. Zodat de eenzaamheid ook een doel heeft om erop uit te gaan op een memorabel moment als deze.

  • Veruit de meeste ongelukken gebeuren door eigen schuld wel zo handig omdat er even bij te vertellen maar dat doet onze burgervader niet,en door keer op keer halve waarheden te vertellen krijg je dat burgers zich gaan afkeren van de politiek wat overigens aantoonbaar vol zit met lucht praters en non talenten.Overigens zorgt de wintersport voor veel meer doden en gewonden en tevens voor veel meer milieuvervuiling,wintersport ook maar verbieden?...o wacht dan kunnen de politici niet meer skiën.

  • Er is geen discussie. Hooguit een paar dwarse types die afwillen van Pasen, Kerst, oud en nieuw en dus ook vuurwerk etc etc. Weg met tradities, weg met Nederland... Wat een armoedige azijnpissers. Gewoon glashard negeren.

    • Meerderheid is inmiddels tegen deze idiote "traditie".

      Zijn niet alleen huisdieren, vogels, astma-leiders, politie en andere hulpverleners, oogartsen/plastische chirurgen/spoedeisende hulp-medewerkers, veteranen met PTTS, ouders die om hun pubers geven, die last hebben van deze ellende.

      In het begin (jaren zeventig) van deze "traditie" was het nog wel leuk met siervuurwerk, astronauten (piraatjes) en normale pijlen, maar met dank aan tokkies met vuurwerk met de kracht van handgranaten, is het ontaard.

      Was als puber zelf ook een tokkie. Achterlijke stunts uitgehaald met strijkers. Met een slok op een strijker in de mond afsteken, "nog een trek nemen", en dan pas weggooien. Ben daarom nu sterk voor een algeheel vuurwerkverbod. Gekte met cobra's en shelfs is ingebed in het legale afsteken.

      Verder hoef ik de intense mist van oud-en-nieuw van 2007/2008 nooit meer mee te maken. Als degene die kwaad willen niet zo langzaam van geest waren geweest, hadden ze het vrije spel dat ze die nacht hadden, kunnen uitspelen. Politie had door volstrekt gebrek aan zicht, niets kunnen uitrichten tegen een anarchie van misdaad (of erger terrorisme).
      Burgers waren volstrekt overgeleverd geweest. En dan denk ik vooral aan de kwetsbaren. Zoals bijvoorbeeld mijn bejaarde moeder.

      • Gillende keukenmeiden, voetzoekers als onderdeel van het legale vuurwerk in de jaren 70 vond ik al doodeng. Zijn, dacht ik, ook later verboden omdat ze onberekenbaar waren.

      • Geen brandbare kunstof kleren dragen, niet smoor zijn, en desnoods een veiligheidsbril en met klein legaal spul kan je weinig overkomen.

        Maar vanwege alle overlast legaal vuurwerk ook maar verbieden. Smerige straten worden morgen echt niet door grauwe vuurwerkliefhebbers schoongeveegd. Ze voelen zich hele kerels, maar als volwassen man je verantwoordelijk voelen voor de rotzooi die je maakt, zit er niet bij. Zielige kleuters zijn het.
        Wandelde gisteravond met vriendin aan westgrens van de Stad. Nieuwe wijk bij Eelderwolde. Wat (kinderen van) tokkies stonden in die dure buurt pijlen af te steken. Nog geen honderd meter van natuurgebied. Gelukkig dat het zo'n warme winter is, want deze dag(en) verbruiken vogels heel veel energie om langdurig honderden meters boven de grond te vliegen.

  • Kan mij reuze goed voorstellen dat de BGM nerveus wordt. Er konden immers al 2 BGM's hun biezen pakken op veiligheid. Zal de driehoek inmiddels goed werken?!

  • De burgemeester heeft in dit geval natuurlijk groot gelijk.
    Vuurwerk heeft gewoon veel nare kanten (is hopelijk iedereen bekend).
    Helemaal verbieden gaat vrij ver... centrale vuurwerkshows op afgesproken en veilige locaties, afgestoken door professionals, zijn een acceptabele tussenoplossing.

  • Ouderwetse rotjes en vuurpijlen is prima, zij het dat het tot 31 december beperkt moet blijven. Maar dat illegale vuurwerk dat steeds zwaarder en gevaarlijker wordt is in wezen materiaal voor terroristen. Behandel overtreders daar dan ook naar.

  • Veilig vuurwerk bestaat helaas niet, menigeen zal zijn of haar mening aanpassen als ze een vuurwerkslachtoffer gezien hebben. Het is morgen weer een gevaarlijk moment daar kan ik helemaal inkomen, vooral omdat menigeen ladderzat vuurwerk aan het afsteken is. Wat mij betreft mag het vuurwerk overgelaten worden naar de professionals.

    Laten we met elkaar er in ieder geval een gezellige jaarwisseling van maken, zonder rotzooi te trappen.

    Iedereen alvast een gezond 2018, met alle ledematen die men nu ook heeft.

  • Even wat feiten:
    - 80% van de vuurwerkongelukken is veroorzaakt door LEGAAL vuurwerk (vooral rotjes en vuurpijlen)
    - tweederde van de nederlanders is voor een totaalverbod van consumentenvuurwerk

    Daar kunnen geen valse argumenten en onderbuikretoriek tegenop.

    • Je klets uit je nek Evert,je kunt elk legaal rotje in Nederland in je hand laten ontsteken en behalve wat tintelingen is er niks aan de hand zo zwak zijn de legale rotjes,en dat tevens reden dat er zoveel illegaal knal vuurwerk word gekocht.
      De knallen waar over gebeld door de zeurkousen zonder leven is illegaal vuurwerk en een verbod op vuurwerk zou daarom ook niks uithalen.En die twee derde waar jij het over heeft is ook onzin want dat berust niet op een gedegen onderzoek m.a.w. je verspreid nep nieuws.

      • Illegale "traditie" zit ingebed in legale "traditie".

        Stop je legale ellende (80% van gewonden), dan is illegale gedoe velen malen makkelijker te handhaven. En dat we in december dingen aansteken zal snel uit ons patroon gaan. Natuurlijk zullen er nog enkele paupers zijn die zich na algeheel verbod stoere rebellen wanen als ze met illegaal vuurwerk de vrijheid van anderen (bijvoorbeeld de nu doodsbange, uit Spanje opgehaalde, voormalige kettinghond van een kennis van mij) beperken.

        Als politie gaat handhaven, en justitie straffen, is het binnen tien jaar afgelopen met deze waanzin. Dacht dat ze mijn sigaret in mijn bruine stamkroeg ook niet zouden afbakken; na twee boetes was dit helaas wel zo.

        P.S.

        Astronauten en piraatjes (of hoe het ook heet) kun je inderdaad in de hand afsteken, maar het zijn vooral legale pijlen die voor tachtig procent van verwondingen (verloren ogen en brandwonden) zorgen.

      • Ken een oud-marinier. Dappere kerel en levensgenieter met leuk huis en dito inkomen. Hem maar eens vertellen dat hij een zeurkous zonder leven is.

        Zag hem na enorme knal enorm schrikken. Herpakte zich in een fractie met woorden "lag bijna onder de tafel", maar er zijn veteranen die deze dagen kutdagen beleven. Maar blijkbaar zijn figuren die uit een psychische noodzaak (?) het produceren van harde knallen nodig hebben belangrijker.

        Indicatoren voor ontwikkelen van psychopatie bij kinderen zijn: bedplassen, obsessie voor vuur maken en dierenmishandeling. Vuurwerkvrienden die laatste etmaal (in de Wijert) met granaten bezig zijn, voldoen aan in ieder geval twee van de drie. Bedplassen sluit ik ook niet uit.

      • @Doe: Evert JAN is de naam.
        En lees de laatste zin van mijn laatste bericht nog eens zou ik zeggen.

  • Uiteindelijk is men doodsbang, dat terroristen zich gaan scharen in ons nieuwjaarsfeest. Ook nav het nieuwjaarsfeest in Koln is dit versneld. Vandaar, dat deze discussie ook is ingezet. Nou ja, discussie. Er komt straks een verbod. Als het instituut de politiek, het wil, dan gebeurd het gewoon. En met geknetter is nogal moeilijk het onderscheid te maken.

    • Terrorisme kwam als geroepen,het geeft de regeringen van landen de mogelijkheid om nog meer de burger te gaan bespieden en verboden op te leggen en de privacy van de burgers in te perken en heel veel afluisteren alsof een terrorist dat niet weet.

      • @Doe, er is hier maar één die uit z'n nek kletst en dat ben jijzelf. Je lijkt Trump wel... brrr.
        Feiten Doe, gewoon feiten. Daar gaat het om.
        Niet om afleidingsmanoeuvres in de vorm van populistische onderbuikretoriek.

  • Heel goed dat de discussie over de wenselijkheid van vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken deze kant op gaat. Het is slecht voor mens en milieu! Ik snap dat een bepaalde categorie jongeren het jammer vindt maar die wennen vanzelf aan de nieuwe orde.
    Dat geldt natuurlijk oom voor de gedaanteverandering die zwarte Piet ondergaat en het overal maar kunnen roken. Dit soort rare gewoonten en 'tradities' zullen verdwijnen wanneer het verstand zegeviert.

Recente berichten

Waarom moest de meikermis vrijdag eerder dicht? “Dit is weer een voorbeeld van ondernemertje pesten”

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen wil van het College weten waarom de meikermis…

4 minuten geleden

Songfestivalfeest in Forum trekt volle zaal: “Jammer dat Joost werd gediskwalificeerd”

In Forum Groningen vond zaterdagavond een Eurovison viewing party plaats. De avond trok 250 bezoekers…

1 uur geleden

FC gehuldigd in Euroborg, Jorg Schreuders wint Speler van het Jaar-award (foto’s)

In de Euroborg vond zondagmiddag het promotiefeest van FC Groningen plaats. De huldiging trok duizenden…

3 uur geleden

“Betaalbare zwemlessen belangrijk voor zwemvaardigheid en mee kunnen doen in de maatschappij”

Zwemlessen moeten betaalbaar zijn om de zwemvaardigheid op peil te houden maar ook om mee…

3 uur geleden

Valente met FC Groningen in gesprek over contractverlenging: “De FC is een prachtige club”

Luciano Valente en FC Groningen zijn met elkaar in gesprek over een contractverlenging. Dat heeft…

3 uur geleden

Huiskamer van stro en leem na jaar bouwen af in Ten Boer: “Voor Woldwijk maar ook voor het dorp”

Het is een techniek die niet zo vaak meer wordt gebruikt: nieuwbouw optrekken uit stroleem.…

7 uur geleden