Categorieën: Nieuws

Bromtoon frustreert bewoners

Een bromtoon die regelmatig te horen is en zo hardnekkig is dat het je uit je slaap houdt. Al jaren wordt er over geklaagd in verschillende delen in de stad.

“Het begon een aantal weken geleden”, vertelt een bewoner van de Schildersbuurt woont. “Het geluid is een aantal dagen aanwezig en daarna is het weer een tijdje weg. Als het er is dan is het zo irritant aanwezig dat ik er ’s nachts niet door kan slapen.” Rondvraag in de buurt levert op dat er bewoners zijn die het wel horen en mensen die er geen last van hebben.

Ze zijn nieuwsgierig waar het geluid vandaan komt en hij heeft het geluk dat hij thuis over meetapparatuur beschikt. “Ik heb twee metingen uitgevoerd”, legt hij uit. “Ik ben eerst naar Zeegse in het noorden van Drenthe gereden en heb daar een nul-meting uitgevoerd. Vervolgens heb ik hier thuis een meting verricht. Beide resultaten heb ik met elkaar vergeleken en daaruit blijkt dat er in de Schildersbuurt-meting een aantal opvallende afwijkingen te zien zijn.”

Waar het geluid vandaan komt weten ze niet. “Op basis van deze resultaten denk ik niet dat het om de geiser of de afwasmachine van de buren gaat. Ook omdat het geluid op verschillende plekken in de wijk gehoord wordt. Ik denk daarom dat het geluid bij een grotere bron vandaan komt.” Het onderzoek naar het geluid wordt de komende tijd voortgezet waarbij ze overwegen om in contact te treden met instanties en organisaties die kunnen helpen bij het analyseren.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

 • Ze moeten eens naar de scheepvaart kijken. Daar zit veel laag bromgeluid. Zal ook verklaren dat er niet 1 plek is toe te wijzen. Sommige schippers hebben hun motoren de hele nacht bij stilstand aan staan.

  En voor de rest muziek. Mensen die veel bass gebruiken in een te kleine ruimte. In de ruimte zelf kan het goed klinken als je geen waarde hecht aan kwaliteit maar voor de omgeving (dan kan zelfs een paar straten verderop zijn) is het alleen maar storend. Boxen niet plat op de grond en/of tegen een muur aan zetten helpt al enorm voor de buren. Zet het op een rubberen ondergrond bijvoorbeeld.

  En de oude bekende: festivals. Enorm veel laag-brom-bass geluid dat afhankelijk van de wind over de hele stad heen gaat.

  Het is moeilijk tot niet meetbaar dus de gemeente stuurt mij keer op keer een bericht terug: het aantal decibellen is binnen de normen gebleven... en een enkele keer erbij je hebt pech gehad met de wind. Niet eens het idee geven dat je met je vraag/opmerking/klacht bij iemand terecht bent gekomen die verstand heeft van geluid.

 • ik kijk net naar OOG TV en zie net uw reportage
  is dit het geluid wat ik ook hoor en nachten slapeloosheid van ondervind? ik denk steeds dat ik s,nachts een wasmachine of wat er op lijkt hoor bij de buren en dit is in de oosterparkwijk, ik wil wel zeggen dat ik licht slaap maar dit idd brommend geluid houd ook al behoorlijk lang aan .

 • Dag allemaal
  Ik woon aan het eind vd helperzoom, in groningen zuid. hier is de brom weer erg aanwezig, dag en.nacht. vorig jaar rond deze tijd ook. Het begon nu weer in het najaar. Het lijkt echt op een zware motor of installatie.
  Afgelopen zomer was het iets minder baak aanwezig. Ik hoop dat de oorzaak wordt gevonden. Heb aannemers benaderd van de zuidelijke ringweg, hier zou niet de oorzaak zijn. Vorig jaar augustus is er een grote gasinstallatie geplaatst.op de hoek bij Essen. Heb het sterke vermoeden dat het daar vandaan komt, als er meerdere mensen.zijn kunnen we de gemeente nog eens benaderen. Heb ik vorig jaar gedaan , maar toen werd het in.mei.iets minder. Denk er over maar weer die stap te zetten...
  Het is zeer hinderlijk!!!

 • Precies hetzelfde hier, in kostverloren.. In de zomer lijkt het er niet te zijn, maar in het najaar en de winter dan is het er. Zo ook nu, ik kan er niet van slapen en 'gelukkig' ben ik niet de enige die er last van heeft. Ik begon al te denken dat het aan mezelf lag, maar mensen bij mij in de buurt hebben er ook last van. Misschien toch eens tijd om uitgebreider onderzoek te doen?

 • Ik hoor de bromtoon nu ook weer (en de laatste weken regelmatig). Heb ook het gevoel dat het met name in het najaar is. Ik woon in Haren (Harener Holt).

  Hoe kunnen we hier eens onderzoek naar laten doen? Misschien eerst eens inventariseren via het Groninger panel?

 • Hallo
  Het is nu de laatste maandeninderdaad weer erger. Met name de laateste 2 weken.. zo erg heb ik het nog nooit gehoord. Het dringt overal door, overdag, savonds en s nachts.
  Wat kunnen we er toch tegen doen.

  • Heej Roelina,

   Het is inderdaad echt niet normaal, ik heb ook al contact met de gemeente gezocht. Volgens mij zijn er veel meer mensen die er last van hebben alleen lang niet iedereen meld het. Het moet denk ik toch echt eens onderzocht worden.

 • Het is er inderdaad al weer heel erg de laatste tijd.....nu overdag, savonds en snachts.
  Wat te doen?

Recente berichten

Kunstroute breng bewoners Drielanden samen: “Het is vandaag echt een feestje”

In de wijk Drielanden vindt zondag een Kunstroute plaats. In de wijk zijn de deuren…

1 uur geleden

Auto te water tussen Stad en Peize

Bij een verkeersongeluk op de N372 tussen Stad en Peize is zondagmiddag een automobilist van…

2 uur geleden

Automobilist schept fietser in Herestraat

Bij een verkeersongeluk in de Herestraat is zondagmiddag een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

3 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk richting Zuidhorn door storing (opgelost)

Treinreizigers tussen Groningen en Zuidhorn hebben zondagmiddag te maken gehad met vertraging. Door een storing…

4 uur geleden

D66 ziet urban sportcentrum op Kardinge wel zitten: “Hiermee kun je de sport een enorme slinger geven”

Het is belangrijk om naast verenigingssporten ook te investeren in urban sports. Dat zegt de…

7 uur geleden

Ten Boer wordt met komst GroningenFit sporthart van de regio: “Zwembad is positief over ons voorstel”

De trainingen van GroningenFit worden vanaf 15 juli aangeboden op het terrein van zwembad De…

7 uur geleden