Vijf straatrovers gepakt na poseren op Instagram met gestolen kleren

112
foto: Andries Oord

De politie heeft vijf mannen aangehouden die diverse straatroven in de stad hebben gepleegd. Een van de overvallers liep tegen de lamp, omdat hij op Instagram poseerde met de kleding en het horloge van een slachtoffer.

Dat was een 19-jarige man uit de gemeente Littenseradeel die in september op het Martinikerkhof werd beroofd van dure kleding en het horloge. Het slachtoffer meldde zich enkele dagen later weer op het politiebureau, omdat hij de foto op Instagram had gezien. Een 20-jarige man uit de stad en een man van 21 uit Leek werden hiervoor aangehouden.

De politie pakte daarnaast drie mannen op voor een straatroof waarbij het slachtoffer werd gedwongen te pinnen. Ook werd hij mishandeld. De verdachten zijn een 24-jarige Stadjer, een 24-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats en een 21-jarige man uit Leeuwarden.

Zij bleken de andere twee overvallers te kennen en zij gingen ook met hen op rooftocht. Dat gebeurde nog zes keer. De slachtoffers waren mensen uit het uitgaansleven die onder invloed waren. De overvallers benaderden hun slachtoffers vriendelijk en beroofden hen vervolgens. Ook werd de code van de pinpas afgekeken, die daarna werd gestolen om er geld mee op te nemen.