Categorieën: Nieuws

“SodM communiceerde onduidelijk”

Het Staatstoezicht op de Mijnen was onduidelijk tegen WarmteStad over de deskundigheid en de bevingsrisico’s. Dat zegt het stadsbestuur. 

WarmteStad wilde warm water, op een diepte van 3000 meter, gebruiken voor de verwarming van woningen en gebouwen in het noorden van de stad. Vrijdagochtend werd de correspondentie tussen WarmteStad, de gemeente en het Staatstoezicht op de Mijnen openbaar. Daaruit blijkt dat het Staatstoezicht in een gesprek op 28 augustus haar kritiek op Warmtestad uitte. Er werd getwijfeld aan de deskundigheid binnen WarmteStad en er werd op gewezen dat het winnen van aardwarmte grote risico’s met zich meebrengt.

Die kennis werd op 27 september niet met de gemeenteraad gedeeld. Volgens Wim Koks van de SP had dat wel gemoeten: “Het vertrouwen in de wethouder (Gijsbertsen) kantelt.” “Het SodM zegt wat anders dan het stadsbestuur, daar moet duidelijkheid over komen”, zegt Jan-Pieter Loopstra van de PvdA.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Juist als de communicatie onduidelijk was had je moeten doorvragen in het belang van zoveel geld. Zeer zwak excuus on het falen nu ergens anders neer te leggen.

  • Natuurlijk ligt het altijd aan de ander. Deze reactie bevestigt het totale gebrek aan expertise bij WarmteStad. Als je niks van de materie snapt, herken je kritiek ook niet.

  • Als je energie aan materie onttrekt, heeft materie de neiging een geringer volume te krijgen. HAVO 3 kennis. Uiteraard dat de bodem gaat bewegen als een deel van die bodem van omvang verandert.

    Typische beroepsbabbelaar Gijsbertsen kan heel goed een serie woorden aan elkaar rijgen, maar een klein beetje elementaire natuurkunde inzichten gaat deze schertsfiguur al de pet te boven. Mooi terug naar Zuid-Holland met die gast.

  • Ik begrijp de defensieve en zelfverzekerde reactie van wethouder Mattias Gijsbertsen niet. Dankzij pressie van de fractie van 100% Groningen is er nieuwe informatie naar buiten gekomen. Van het saillante gesprek van 28 augustus 2017 heeft het SodM een intern verslag gemaakt. Heel slim en achteraf bezien (!) strategisch supernoodzakelijk. Burgemeester Den Oudsten wilde met opzet geen gemeentelijk verslag van dit belangwekkend onderhoud. Waarom niet? Wat viel er in rede te verbergen (voor de gemeenteraad, het Waterbedrijf Groningen, de Stadjers en de provincie Groningen)? Waarom zo introvert? Dit is Hochheitsverwaltung pur sang.
    Het Dagblad van het Noorden had eveneens relevante informatie. Met dank aan de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

    Zie verder:

    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/186008/Gijsbertsen-ontkent-achterhouden-informatie-Vervelend-welles-nietes-spelletje

    10 nov. 2017

    Tip: lees eveneens de RTV Noord-links onder dit artikel.

    http://www.dvhn.nl/groningen/WarmteStad-hoe-een-ambitieus-aardwarmteproject-een-bizar-welles-nietes-spel-werd-22647731.html

    10 nov. 2017

    http://www.dvhn.nl/groningen/Vertrouwen-in-B-en-W-Groningen-wankelt-raadsleden-geschokt-SP-en-CDA-eisen-onderzoek-warmteproject-22648339.html

    10 nov. 2017

    http://www.dvhn.nl/groningen/Stad-Groningen-negeerde-waarschuwingen-over-risicos-bevingen-door-aardwarmteproject-22647723.html

    10 nov. 2017

    http://www.dvhn.nl/groningen/Prestigieus-aardwarmteproject-stad-Groningen-stopt-direct-strop-van-enkele-miljoenen-22627696.html

    2 nov. 2017

    http://www.dvhn.nl/groningen/Vertrouwen-in-groen-licht-voor-aardwarmteproject-Stad-geschaad-22570108.html

    11/12 okt. 2017

  • Een correctie over de datum van dat onmisbare SodM-gespreksverslag. De datum moet zijn: 17 oktober 2017. Niet van het SodM-gesprek van 28 augustus 2017.

    Bron: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/186004/SodM-Stad-heeft-te-vroeg-grote-investeringen-gedaan-in-geothermie

    Een belangrijk citaat van RTV Noord van 10 november 2017:

    “Tijdens een gesprek op 17 oktober heeft burgemeester Peter den Oudsten aangedrongen op een snelle beoordeling van de risicoanalyse. Alleen viel er niks te beoordelen, aangezien er nog geen risicoanalyse was ingeleverd.

    Gespreksverslag

    Den Oudsten was samen met verantwoordelijk wethouder Gijsbertsen aanwezig bij dat gesprek. Dat gesprek is overigens niet in een formeel gespreksverslag vastgelegd, daar was de burgemeester op tegen. Het gesprek is wel vastgelegd door de toezichthouder, maar dat was enkel voor intern gebruik. Dat gespreksverslag is dus nu openbaar.” Einde citaat.

    N.B.: van het telefoongesprek van Den Oudsten en Gijsbertsen met het Staatstoezicht op de Mijnen d.d. maandag 25 september 2017 zal wel geen gespreksverslag door een gemeenteambtenaar gemaakt zijn… Op woensdag 27 september 2017 vergaderde de gemeenteraad!

  • Meneer Gijsbertsen heeft in deze kwestie de raad dus overduidelijk bewust cruciale informatie achtergehouden, waardoor er een beeld is ontstaan dat het allemaal wel mee viel. Nu is gebleken dat het onverantwoord was en/of is om met dit project door te gaan en deze wethouder overduidelijk op de hoogte was van grote risico`s, kan hij dientengevolge logischerwijs niets anders doen dan aftreden.

    Ook hier is weer overduidelijk gebleken hoe gemakkelijk het is om zaken te doen met andermans gemeenschapsgelden

  • Het blijft mij verbazen hoeveel ruimte een projectorganisatie onder de vlag van de Gemeente Groningen en het Waterleidingbedrijf krijgt en de wijze waarop er toezicht wordt gehouden op hun presteren.

    Maakt ambitie blind? Ben je daardoor als stakeholder niet meer in staat om de risico's goed te overzien en benut je het bestuurlijk systeem niet voldoende? En mis je daardoor belangrijke signalen over risico's of leg je dit soort signalen (on)bewust naast je neer? Hoe kan het dat, ondanks de scheiding van bestuur en controle, dat de kritische vragen nu pas komen en niet van meet af aan? Ik dacht dat dualisering (wet uit 2002) een duidelijk scheiding van deze rollen als doel had.

    Hoe kan het dan dat een relatief kleine groep mensen zulke belangrijke informatie achter kan houden? Hoe kan het dat onduidelijke communicatie niet eerder werd opgemerkt? Of heeft men alles gelezen door een veel te ambitieuze duurzame bril? Los van het feit dat mensen wellicht (bewust of onbewust) informatie achter hebben gehouden kan je toch ook de vraag stellen waarom ze in de gelegenheid waren dit te doen?

    Volgens mij vraagt deze hele case naar een raadsenquête en moeten we stoppen met speculeren. Anders hebben we naast de Regio tram, Kabelbaan en nu Warmtestad binnenkort weer zo'n hoofdpijndossier die door alle Stadjers duur betaald moet worden.

  • Dit is grappig!

    Hoor niet maar: Luister.
    Luister niet maar: Begrijp!

    Ik heb bij WarmteStad 10 documenten ingezien.
    De medewerkers waren uiterst behulpzaam.
    Maar copien maken was: VERBODEN!

    In de stukken stond duidelijk dat geïnduceerde bevingen verwacht konden worden.

    Toen ik de volgende dag terugging om mij verder in de stukken te verdiepen bleek dat wethouder Matthias Gijsbertsen - de avond te voren - verdere inzage had: VERBODEN!

    Ik heb daarna het SodM aan de telefoon gehad.
    Wij begrepen elkaar volkomen.

    Bij het Project Groninger Forum is er al jaren van alles mis.
    Er is op te veel vlakken complete wantoestand daar gaande.
    Destijds heeft windhinderdeskundige A.Alders (Peutz) in een meeting voor raadsleden - naar aanleiding van de second opinion wegens mijn kritiek - tot DRIE MAAL toe tegen raadslid Mattias Gijsbertsen moeten zeggen:
    ¨NEE! Wegens de wind kunnen er GEEN terrasjes op de Nieuw Markt!!!
    Ik mag niet schreeuwen vanaf de tribune maar ik had graag geloeid: ¨NEE! MATTIAS HET KAN NIET!!!!!¨

    Er is zo gruwelijk veel mis bij het Project Groninger Forum, dat ik zeer binnenkort een degelijk - spannend - gesprek heb met een functionaris uit het nieuwe Kabinet Rutte III.

    Mevrouw Kiki

    PS
    ¨MATTIAS, IK HEB EEN SCHIPPERSWONING!
    DIE KAN NIET TEGEN BEVINGS!
    DUIDELIJK ???!!!!!¨

  • Ik verwijs naar dit diepsnijdend artikel van het DvhN. Hulde aan de pers!

    Zie:

    http://www.dvhn.nl/groningen/SodM-zette-aardbevingsrisico-WarmteStad-al-in-2015-op-agenda-22659220.html

    De inhoud spreekt voor zichzelf.

    Volgens mij is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Er is nimmer een Seismische Risicoanalyse (SRA) verricht. Ondanks het ontbreken van een SRA ging WarmteStad door met het doen van investeringen. Ondanks meerdere (!) en tijdige (!) waarschuwingen van het SodM.

Recente berichten

Stadspartij wil compensatie voor kermisondernemers vanwege vroege sluiting op ‘promotie-vrijdag’

De gemeente Groningen moet de ondernemers op de Meikermis gaan compenseren voor de inkomsten die…

5 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg moet acht maanden brommen

Een 34-jarige man uit Muntendam krijgt acht maanden celstraf opgelegd, omdat hij in april 2022…

26 minuten geleden

Lang leve de biodiversiteit en meer duurzaam nieuws deze maand

Duurzaam Groningen is het platform waar alles op het gebied van duurzaamheid samenkomt binnen de…

49 minuten geleden

Vermeende verkrachting in Stad kost 23-jarige verdachte mogelijk 18 maanden cel

Een 23-jarige man hoorde dinsdagochtend achttien maanden celstraf tegen zich eisen voor de vermeende verkrachting…

54 minuten geleden

Universiteiten en hogescholen komen met protocol voor protestacties

De koepelorganisaties van de universiteiten en de hogescholen in Nederland hebben een demonstratieprotocol opgesteld, met…

1 uur geleden

Zo klonk ‘Europapa’ dinsdagmiddag uit de Martinitoren (video)

Stadsbeiaardier Bob van der Linde speelde dinsdagmiddag om 12.00 uur het nummer ‘Europapa’ van Joost…

2 uur geleden